• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En grupp människor står på en brygga och observerar en person i en båt som är fylld med fisk. Den personen arbetar för att sortera fisken, medan åskådarna, de flesta med mobiltelefoner, tittar på med intresse. Bakgrunden består av grönska och vatten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Här fångas skräpfisken för att rädda rovfiskarna

Uppdaterad
Publicerad

Bysjön i Åtvidaberg är en av alla de sjöar som har problem med övergödning.

Därför genomför kommunen nu under några dagar ett så kallat reduktionsfiske i sjön.

Det innebär att vitfisken – t ex braxen, ruda och mört med flera – tas upp. Rovfiskar som gös, abborre och gädda släpps tillbaka i sjön.

– Vitfisken samlar vi ihop och sedan skickas den till Tekniska verken för att bli biogas, säger Anton Sunnergren, kommunekolog i Åtvidaberg.

Åtvidaberg

Ond spiral leder till övergödning

Vitfisken äter djurplankton, som i sin tur lever av alger. Bristen på djurplankton skapar en ond spiral som leder till övergödning, syrefria bottnar och att beståndet av rovfisk pressas tillbaka.

Genom att då minska på mängden vitfisk är tanken att vattnet ska bli klarare och att undervattensvegetationen får en chans att återhämta sig.

Reduktionsfisket är en del i ett större treårigt projekt finansierat med statliga pengar som startade 2020. I projektet har man analyserat hur sjöarna i Storåns huvudfåra mår och gjort olika insatser för att förbättra miljön i dem.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtvidaberg

Mer i ämnet