I många kommuner har man byggt upp så kallade visningsmiljöer där det finns olika hjälpmedel som vårdpersonal, skolpersonal, anhöriga och personer med kognitiva funktionsnedsättningar kan ha nytta av.
Där finns till exempel hjälpmedel för barn som har svårt att sitta still i skolan, för äldre som behöver hjälp att minnas eller för personer med en hjärnskada som behöver stöd att planera vardagen.
”Mycket kan man göra själv”
De här miljöerna finns numera på ett 15-tal platser i Sverige och många blivande arbetsterapeuter och blivande vårdpersonal besöker de här miljöerna inom ramen för sin utbildning.
– Det är viktigt att man som personal kan föreslå lösningar och att de får se hur mycket det finns att göra ganska enkelt, säger Helen Hellberg som är lärare inom vård och omsorg på Komvux i Norrköping.
– Många som studerar till undersköterska eller arbetsterapeut kommer hit för att lära sig, men också anhöriga som vill stötta till exempel sin partner, säger Agneta Sandell, arbetsterapeut på Smartoteket i Norrköping och tillägger:
– En del kommer in hit utan att veta riktigt vad de letar efter. Och så hittar de saker som kan hjälpa dem att klara sig mer själva i vardagen.
I videon här ovanför visar de några konkreta hjälpmedel för att planera vardagen som du enkelt kan tillverka själv.
På de här orterna finns visningsmiljöer för hjälpmedel
Hagdahlska huset i Linköping, Seniorcenter
Möjligheternas bostad i Motala
Smartoteket i Norrköping
Hjälpmedelscentrum i Västerås
Bo Tryggt i Växjö
Visningstorg i Uppsala
Funkaforum i Örebro
Tid och rum i Örnsköldsvik
Habiliteringens resurscenter i Stockholm
Kognitiviva i Norrtälje
Huvudsaken i Luleå
Visningsmiljöer för smarta lösningar i Karlstad
Visningsrum Kalix
Kontaktcenter i Helsingborg
Visningsmiljöer i Göteborg