• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Petter Åkesson står vid ett stenkors i Visby.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På stenen vid massgraven, där Solberga kloster låg, står det: ”I Herrens år 1361, den 27 juli, föllo framför Visby portar, i danskarnas händer, de här begravda gutarna. Bed för dem.” Foto: Patrik Widegren/SVT

Här låg massgraven – hälften av alla gotländska män dödades 1361

Uppdaterad
Publicerad

Med den tidens mått var det ett stort slag, och en katastrof för Gotland. Hälften av alla vuxna män på Gotland dog vid slaget om Visby år 1361.

I avsnitt 5 av den populära SVT-serien ”Historien om Sverige”, tas den danska invasionen av Gotland år 1361 upp.

SVT Nyheter Öst har träffat skelettexperten, osteologen Petter Åkesson vid platsen Korsbetningen i Visby där massgravar efter slaget grävdes ut i början av 1900-talet.

– Just den här händelsen är en av de viktigaste som har hänt i Sverige i historien. Att hälften av den manliga befolkningen går åt och begravs i princip här, säger osteologen Petter Åkesson.

Kan få reda på mer

De skelett som togs upp under utgrävningarna förvaras i magasin av Statens historiska museer. Med dagens teknik skulle man kunna få mer kunskap från de döda, menar Petter Åkesson.

– Det finns ganska många uppgrävda föremål och skelett som ännu inte är beforskade, Det finns jättemycket att utläsa om den gotländska demografin, alltså hur folk levde och så vidare.

”Historien om Sverige” sänds på söndagar i SVT1 kl 21:00.

Se mer från platsen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.