Se i klippet när den ovanliga sötvattensmaneten simmar i vattnet. Foto: SVT

Sällsynta maneter hittade i sjö utanför Norrköping

Publicerad

Det var under onsdagen vid Gagnargölen i närheten av sjön Glottern, norr om Norrköping, som två barn upptäckte något mycket ovanligt. Plötsligt så var det fullt med maneter som simmade omkring i den lilla insjön.

– Vi blev väldigt förvånade. Vi trodde bara att det fanns maneter i havet – inte inne i en sjö i skogen, säger Tuva och Winton Zetterdahl.

”Sötvattensmaneter älskar värme”

Sötvattensbiologen Stefan Lundberg bekräftar att det verkligen är maneter – sötvattensmaneter, eller medusor som de också kallas, som simmar runt i sjön.

Norrköping

– Det är mycket ovanligt att få se dem. Det finns endast spridda rapporter från lite här och där i Sverige. De älskar värme och i år har det varit extra gynnsamma förhållanden med höga vattentemperaturer för att det lilla nässeldjuret ska utvecklas, säger Stefan Lundberg.

Härstammar från Asien

Sötvattensmaneten, Craspedacusta sowerbii, härstammar från Kina och lever stora delar av sitt liv som en millimeterstor polyp, och som sitter fast på stenar och växter. Men på grund av det varma klimatet i sommar har den hunnit utveckla sig vidare till en klockformad medusa, som är den sista utvecklingsfasen för maneten.

– Man tror de har spridit sig vidare ut i världen genom export av vattenväxter. Lokalt tror jag att de sprids via båtar och kanoter som flyttas runt. En annan teori är genom tidigare inplantering av signalkräftor, säger han.

Sötvattensmaneter är ofarliga för människor

Sötvattensmaneter äter små vattenloppor, djurplankton och kräftdjur men man kan inte se att de hittills har gjort några skador i ekosystemet.

– Nej det har vi inte kunnat påvisa. De bränns inte heller eller är farliga på något sätt för oss människor. Det är helt ofarligt att bada i samma vatten som de finns, säger sötvattensbiologen Stefan Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet