Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viktoria Björkhager, regionchef för Statens historiska muséer, vid den undersökning som invigdes i Norrköping på måndagen. Mer fakta i videon. Foto: Carl Larsson/SVT

Här ska 6 000 år gamla lämningar grävas fram

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen togs det första spadtaget för den största arkeologiska undersökningen i Östergötland någonsin. Det skedde i Pryssgården i Norrköpings nordvästra utkant och här har det bott människor i 6 000 år.

– Det är jätteroligt att vara här och gräva. Området undersöktes för 30 år sedan och i och med de nya utgrävningarna kan vi knyta ihop dåtidens fynd med de nya, säger Viktoria Björkhager, regionchef på Statens historiska muséer.

Utgrävningarna genomförs av dem och Östergötlands länsmuseum under två säsonger. Norrköpings kommun har planer på att platsen i framtiden kan bli ett verksamhetsområde.

Norrköping

Bebott sedan urminnes tider

De första bosättarna slog sig ner här redan under bondestenåldern, för cirka 6 000 år sedan. Även om både landskapet, klimatet och samhället har förändrats genom årtusendena så har området varit mer eller mindre varaktigt bebott sedan dess.

Arkeologerna förväntar sig att hitta och undersöka hela gårdsmiljöer. Förmodligen från yngre bronsålder och äldre järnålder, cirka 1100 f. Kr. – 500 e. Kr.

Föremål från utgrävningarna på 90-talet går att se på länsmuseet.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet