• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Frank Kempe

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Femton elever fick spela militär på Försvarsmakten i Linköping. Frank Kempe är en av dem. ”Kul och spännande”, så beskriver han upplevelsen på Helikopterflottiljen. Foto: Hadeel Ibrahim

Här testar ungdomar militär verksamhet i Linköping: ”Som en berg- och dalbana”

Publicerad

Fyra gånger om året får ungdomar på högstadiet och gymnasiet chansen att prova hur det är att jobba inom Försvarsmakten. SVT Nyheter Öst träffade några högstadieelever som praoade på Helikopterflottiljen i Linköping.

Häng med ungdomarna när de får testa Försvarsmaktens moment i klippet ovan.

Det är årets andra prao-period och ungdomar bjuds in för att träffa soldater och officerare. Tanken är att genomföra både teoretiska och praktiska moment samt fysisk träning.

Syftet är att visa upp Försvarsmakten som arbetsgivare.

– Det är en prioriterad verksamhet när försvaret växer som det gör nu, säger Robin Sandgren Krüger, rekryteringskoordinator.

Hur var ungdomarna?

– De är nyfikna. Många av dem är ovana vid att göra saker i tid och då blir enkla saker som att knyta skosnören svårt. Det blir en upplevelse för dem.

”Uppleva massa man aldrig får göra annars”

När vi träffar ungdomarna är de på det som beskrivs som Malmens egna räddningstjänst: räddningsplutonen. 15 ungdomar i uniform handleds och genomför olika moment.

– Jag tycker att det är jättekul. Man får uppleva massa som man aldrig skulle få göra annars, säger Frank Kempe.

”Det roligaste var att åka helikopter”, säger högstadieeleven Tilde Holmberg. Foto: Hadeel Ibrahim

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.