Här töms vraket på olja – på 98 meters djup utanför Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Tankfartyget Rone har tillbringat drygt 40 år på Östersjöns botten fyllt med 200 000 liter tjockolja. Nu pågår arbetsinsatsen med att tömma fartyget på oljan.

– Det känns att det verkligen är i rätt tid vi arbetar på det här vraket nu, säger Fredrik Lindgren, utredare.

Att tankfartyget befinner sig på 98 meters djup är något som komplicerar arbetet när oljan ska tömmas.

– Det är så djupt att man inte kan använda human dykare, utan man får använda en undervattensfarkost för att tömma vraket på olja. Det vi gjort hittills är att vi gått ned med undervattensfarkosten och fäst en borrutrustning på den första av de fem tankar som man ska gå ned och tömma på olja, säger Fredrik Lindgren som är utredare vid Havs-och vattenmyndigheten, HaV.

Gotland

Första gången

Det här är första gången som myndigheten tömmer ett miljöfarligt vrak på olja med hjälp av obemannade undervattensrobotar och nu när man varit nere och kikat kan man konstatera att vraket är ganska nedbrutet.

– När vi är där och arbetar ser vi att det kommer ut små klumpar med olja från avluftningsrör och liknande. Det känns att det verkligen är i rätt tid vi arbetar på det här vraket nu, säger Fredrik Lindgren.

Sjönk efter storm

Tankfartyget Rone förliste under en storm i februari 1981 och ligger sedan dess på Östersjöns botten 28 kilometer väster om Gotland. Vraket klassas som ett av de mest miljöfarliga i Sverige.

Om två veckor beräknas arbetet vara klart och Fredrik Lindgren befinner sig just nu ute till havs för att jobba med oljetömningen. I klippet svarar han på plats på fartyget på tre frågor om vraktömningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet