Tomtesamling

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med i klippet och se Daniel Levins tomtesamling. Foto: SVT/ Lovisa Gelin

Här visar Daniel upp samlingen i källaren: 1 300 tomtar

Publicerad

I över 20 år har Daniel Levin i Strålsnäs utanför Boxholm samlat på tomtar. Och många tomtar har det blivit – så många att han till och med tappat räkningen.

Daniel Levin berättar att han kommer knappt ihåg varför han började att samla på tomtar, men gissar att det har något att göra med hans barndom.

– Jag är född utomlands i en stad som heter Natal och på portugisiska betyder det jul, så det kan vara kopplingen, säger han.

Tomtesamlingen växer

Sist han räknade hela samlingen fick han det till över 1 300 tomtar. Men sedan dess har det tillkommit många fler.

– Antalet bara ökar för varje år. De flesta hittar jag på loppis och det kan bli hundratals nya om jag hittar några fina, säger han.

Tomtar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här kan du se hela samlingen. Foto: Lovisa Gelin/ SVT

Tomtarna får eget rum

Under åren har alltså samlingen blivit allt större och till slut bestämde sig Daniel för att de skulle få ett eget rum i källaren.

– Det är roligare att kunna gå ner hit och titta på dem än att de ligger nerstoppade i kartonger. Det tog också väldigt lång tid att packa upp alla inför varje jul, säger Daniel Levin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.