John Elljung, områdespolis

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
John Elljung, områdespolis i Söderköpings och Valdemarsviks kommuner, tipsar oroliga båtägare. Foto: David Hernqvist/SVT

Här visar polisen John Elljung hur båttjuvarna gör – och ger oroliga båtägare råd

Uppdaterad
Publicerad

Internationella brottsliga nätverk ligger bakom båtmotorstölder i svenska småbåtshamnar. Områdespolisen John Elljungs bild är att metoderna är genomtänkta. – De vet vad de är ute efter, säger han.

Båttjuvarna är på plats i hamnen flera dagar innan själva stölden, och kan utge sig för att vara fiskare, för att ta reda på vilka motorer man vill stjäla.

– De har som en lista på vilka motorer det är störst efterfrågan på, som säljs i andra delar av Europa. Det här är proffs, det är deras jobb, säger John Elljung.

Kritisk period för båtmotorstölder

Vår och höst är högsäsong för båtmotorstölder, enligt John Elljung.

– När båtarna ligger i hamnarna, men det är mindre rörelse brukar man passa på. Egentligen är semestertider en period man avvaktar för man vill inte bli störd eller riskera att bli upptäckt, säger John Elljung.

Han framhåller båtsamverkan, alltså att båtägare jobbar tillsammans, för att motverka kriminaliteten.

Hör i klippet ovan vilka fler råd han ger till båtägare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.