En delad bild som visar två scener med katter. Den vänstra sektionen visar en svartvit katt som står på golvet medan en grå katt undersöker den. Den högra sektionen visar en person som håller en grå katt i famnen. Båda katter ser lugna ut i sin miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sindy och Nissen var båda tidigare hemlösa. Nu tränas katterna upp för att kunna adopteras. Foto: Elliot Claesson/SVT

Hemlösa katters vecka – Ebba är stödhem åt två katter

Uppdaterad
Publicerad

Katter är de vanligaste husdjuren och finns i 20 procent av alla hushåll, enligt siffror från ett av det största djurförsäkringsbolaget. Men samtidigt är det många katter som är hemlösa.

– Alla katter har rätt till ett liv och vi försöker ta in så många hemlösa katter vi kan, säger Michael Appelberg från den ideella föreningen 9 Liv.

I åtta år har man belyst problemet med hemlösa katter genom en temavecka. Under veckan är tanken att belysa de över 100 000 hemlösa katter som finns i Sverige samt organisationerna som arbetar för att minska problemet.

Lokala katthem

I Östergötland arbetar föreningen med att omplacera övergivna katter. Föreningen har inget eget katthem utan de är beroende av privatpersoner som driver stödhem. De tar hand om katterna och får vissa kostnader sponsrade av föreningen.

– Helst hade vi velat ha ett katthem men samtidigt ha kvar stödhemmen, säger Michael Appelberg.

Kostsam verksamhet

När föreningen startade 2009 var kostnaderna runt 50 000 kronor per år. Nu är siffran över en miljon. Minst hälften av alla utgifter är veterinärkostnader för katterna.

– Medicin och veterinärkostnader är rätt så höga idag, säger Michael Appelberg.

Se videoklippet ovan för att höra Ebba prata om hennes arbete med att ta hand om två tidigare hemlösa katter.

Husdjur i svenska hushåll

1. Katt

Antalet katter – 1 641 000 och de finns i tjugo procent av alla hushåll

Antalet katter i landet har ökat med 200 000 individer sedan förra undersökningen gjordes 2020.

2. Hund

Antalet hundar i Sverige är 926 000 och de finns i 14 procent av hushållen.

Antalet hundar ligger på ungefär samma nivå som för fyra år sedan.

3. Smådjur

Antalet smådjur är 310 000 och finns i fem procent av hushållen. Allra vanligaste mindre djur är kaniner och akvariefiskar som finns i ungefär 78 000 hushåll per djurslag.

Källa: Agria

Agria SKK Stora djurundersökning genomförs av Novus vart fjärde år för att fördjupa kunskapen om hundar, katter och smådjur. Undersökningen baseras på svar från 9 854 personer mellan 18–89 år som deltagit i en webbpanel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.