Hjärnskakningar – hockeyns stora problem

Uppdaterad
Publicerad

Under 2000-talet har antalet hjärnskakningar i svensk hockey skjutit i höjden. Från att under 1980-talet bara ha varit ett par procent av skadorna – till att i dag vara en av de mest dominerande skadorna. Nu vill hjärnläkaren Yelverton Tegner se en regeländring som skulle innebära att bara tacklingar i spelets riktning tillåts.

– Så var det från början i herrhockeyn, att tacklingen var till för att ta pucken.

Yelverton Tegner är professor på Luleå Tekniska Universitet och han har i över 30 års tid sett antalet hjärnskakningar öka. Han var under lång tid lagläkare i Luleå Hockey och började under mitten av 1980-talet att specialisera sig på huvudskador inom ishockeyn. Och han är oroad över utvecklingen.

– Många förstår inte vad en hjärnskakning är. De förstår inte att det faktiskt handlar om en hjärnskada. Det är inte bara en omruskning av hjärnan, utan en skada i hjärnvävnaden som kan leda till långvariga följder, säger Yelverton Tegner.

Hockeyskador

Var tredje spelare drabbas

När Tegner mellan åren 2012-2015 arbetade med en studie för att kartlägga hur hjärnan reagerade efter en hjärnskakning upptäcktes skrämmande statistik.

Av knappt 300 spelare som deltog i studien – merparten av spelarna i SHL – drabbades över hundra spelare av hjärnskakning. Mer än en tredjedel.

– Framförallt spelas det en för snabb hockey för att spelarna ska kunna ha respekt för varandra. Det har blivit viktigt för en spelare att vara tuff på isen, men det är ju inte så matcher avgörs utan det handlar om att göra flest mål. Spelskickligheten borde vara det som premieras istället för tacklingsskickligheten, säger Yelverton Tegner.

Han vill se att att man i herrhockeyn gör om regelverket till hur det ser ut i damhockeyn där man endast får tackla i spelets riktning.

– Så var det från början i herrhockeyn, att tacklingen var till för att ta pucken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hockeyskador

Mer i ämnet