Östergötland har under en längre tid legat högt i arbetslöshet säger Fia Blixt, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen Östergötland, och det säger hon bland annat beror på att länet haft många industrier som lagts ner. Därmed har många jobb förvunnit.
– Det har inneburit att när de jobben lagts ner har arbetslösheten ökat i alla åldrar, säger hon.
Unga drabbas
Enligt statistik från Arbetsförmedlingen låg siffran för ungdomsarbetslösheten i länet på 11,7 procent i mars i år, vilken är en ökning på 0,5 procent sedan samma månad 2020. Samtidigt låg riksnittet på 11,1 procent i år, jämfört med 9,8 procent året innan.
Arbetslösheten för gruppen 16-64 år är lägre. I mars i år låg arbetslösheten på 8,5 procent i länet. Förklaringen till att ungdomsarbetslösheten är högre är, enligt Fia Blixt, att allt fler förlorat sina jobb.
– Det har genererat i en mycket högre konkurrens om de jobb som finns kvar och då är det ungdomar som blir drabbade.
Gotlands arbetslöshet sjunker
Arbetslösheten på Gotland har sjunkit överlag från februari till mars i år, uppger Sandra Larsson, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen Gotland. Dock är ungdomsarbetslösheten hög, och ligger även på Gotland över riksnittet. I mars 2021 låg arbetslösheten bland unga på 11,6 procent, vilket är en ökning jämfört med siffran för samma period förra året då den låg på 9,6 procent.
Däremot påpekar Sandra Larsson att de nu ser att antalet nyinskrivna personer på Arbetsförmedlingen minskat jämfört med mars 2020, och att det är allt fler unga som fått jobb i mars i år jämfört med förra året.
– Det är en positiv utveckling som vi hoppas fortsätter.
Pandemins effekter
Ungdomarbetslösheten har ökat i hela landet under pandemin och enligt Fia Blixt beror det på att det är just branscherna hotell, restauranger och handel som har drabbats hårdast av pandemin.
– Då drabbas ungdomarna för det är oftast de branscher som är ungdomarnas ingångsjobb mot arbetsmarknaden.
Hör Fia Blixt berätta mer om arbetslösheten i Östegötland och vilka tips hon har till unga i videon ovan.