Den uråldriga arten har en ovanlig livscykel. Den föds i Sargassohavet och följer havsströmmarna till svenska kuster. Där lever den i vikar och vattendrag i omkring tio år innan den återvänder till Sargassohavet för att fortplanta sig. Idag finns det många hinder som påverkar fiskens möjlighet att ta sig tillbaka till västra delen av norra Atlanten.
Enligt en utredning som lämnats in till regeringen är det främsta hotet ålens passage vid vattenkraftverk. Studier visar att 70 procent av de vuxna ålarna dör i kraftverken.
Tusentals ålpassagerare
I Östergötland arbetar Tekniska verken med att fånga upp ål och transportera dem förbi vattenverken. Under hösten fångades 5668 stycken upp och fick en skjuts på resan mot Saragasso.
– Att värna om ålen är inte enbart en fråga om att bevara en art, utan handlar också om att upprätthålla ekosystemets balans, säger Jakob Bergengren, fiskeribiolog och miljöingenjör på Tekniska verken.
Försök till beteendeförändring hos fisken
Vid mindre kraftverk är det enklare att bygga förbipassager än vid stora kraftverk. Det beror på att vid de stora är vattenmassorna större och det krävs andra åtgärder. Vid kraftstationen i Fiskeby utanför Norrköping passerar upp till 300 kubik i sekunden, vilket gör det både tidskrävande och dyrt att bygga en passage.
– Här ska vi ny testa att lägga ut en läns med starka lampor som lyser ner i vattnet. Ålen föredrar mörker och vill inte gå in i starkt ljus och på så sätt hoppas vi att den undviker turbinerna och istället passerar genom en lucka längre bort, säger Jacob Bergengren.
Se mer i klippet ovan.