Högriskpatient på bättringsvägen

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska kvinna som vårdas på högisoleringsenheten i Linköping för lassafeber är på bättringsvägen. Men hur länge kvinnan måste kvar på Universitetssjukhuset är oklart.

Smitta av lassafeber är mycket ovanligt i Sverige – bara en gång tidigare har en patient som misstänkts vara smittad av viruset, vårdats i landet. Och det är en utmaning för sjukvården, berättar smittskyddsläkaren Britt Åkerlind.  

– Vi har ingen erfarenhet av det här. Vad som kommer att hända nu, är att vi kommunicerar med andra länder som har större erfarenhet, till exempel Tyskland. Sen kommer vi att ta kontinuerliga prover, analysera dem och titta om viruset finns kvar. 

Besläktad med ebola

Kvinnan tros ha smittats under en vistelse i Västafrika, där hon levt med lokalbefolkningen. Lassafeber är en släkting till den fruktade blödarsjukdomen Ebola, och kan i värsta fall vara dödlig. Kvinnan fördes i lördags från Göteborg med en specialambulans till US, och hon mår efter omständigheterna bra.  

– När hon kom till Linköping så hade förbättringskurvan redan påbörjats. Här har vi inte behövt intensivvårda henne över huvud taget, säger Britt Åkerlind. 

Tuff isolering

Men trots det, hålls kvinnan as säkerhetsskäl isolerad från både vårdpersonal och anhöriga. Patienten får nöja sig med att kommunicera med besökare genom en glasruta.  

– När det börjar gå för lång tid blir det väldigt påfrestande. Även om man har vårdpersonalen runt sig som man också kan kommunicera med. Men det är de nära och kära som blir mer viktiga i såna här situationer.  

Men det kanske inte behöver vara så lång tid kvar tills att hon får komma ut?  

– Vi tror inte det eftersom vi ser en förbättring i hennes tillstånd hela tiden nu.

Fakta Lassafeber

Lassafeber är en akut hemorragisk feber (blödarfeber) som orsakas av lassavirus.

Sjukdomen smittar mycket sällan mellan människor men kan smitta via direktkontakt med blod eller andra kroppsvätskor. Det smittar inte via vanliga sociala kontakter som till exempel handslag.

De flesta som smittas av lassavirus får inga symtom och är inte smittsamma. De som insjuknar kan få feber, huvudvärk, diarré, buksmärtor. 

Enstaka personer kan drabbas av slemhinneblödningar och hjärninflammation som del av en allvarligare sjukdomsbild. Dödsfall är ovanliga. Lassafeber är mycket ovanlig utanför Västafrika.

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.