Kvinna i vinterjacka på trottoar med stadsmiljö i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lågkonjunkturen har lett till hög arbetslöshet. Men det finns ett ljus i tunneln och enligt prognosen kommer det snart att vända. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Högsta arbetslösheten på tre år – så ser det ut i din kommun

Publicerad

Arbetslösheten i Östergötland är högre än snittet i riket. Högst är den i Norrköping, Valdemarsvik och Motala. De kommuner med lägst arbetslöshet är Ydre, Kinda och Söderköping.

I januari i år var 17 585 personer arbetslösa i Östergötland, det enligt en rapport från Arbetsförmedlingen. Det är den högsta arbetslösheten i länet på tre år. Anledningen anses vara den svaga ekonomin.

– Vi kan se en ökning av konkurser främst inom byggsektorn och detaljhandeln säger Tina Bradley, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.

Fyra utsatta grupper

De som står längst från arbetsmarknaden är personer med funktionsnedsättning, utrikesfödda, de som saknar gymnasiekompetens och personer som är 55 år eller äldre.

– För att öka chanserna till en anställning kan man utbilda sig, söka mer brett eller fundera på att förflytta sig geografiskt. Om man kan tänka sig att bo i Norrland så finns det gott om jobb där, säger hon.

Ljuset i tunneln

Men det finns även branscher som är i stort behov av arbetskraft, såsom vård och omsorg, transportsektorn och inom el och energi.
Och även om det ser mörkt ut på arbetsmarknaden just nu så ser prognosen ljusare ut framöver.

– Vi räknar med att ökningen stannar av under första halvåret och sedan gradvis minskar i takt med att ekonomin stärks, säger Tina Bradley.

Arbetslösheten i Östergötland i januari 2025

Boxholm 7,0 %

Finspång 7,6 %

Kinda 4,7 %

Linköping 6,3 %

Mjölby 6,2 %

Motala 7,8 %

Norrköping 9,8 %

Söderköping 5,1 %

Vadstena 5,3 %

Valdemarsvik 8,4 %

Ydre 4,0 %

Åtvidaberg 5,4 %

Ödeshög 5,5 %

Totalt 7,5 %

Riket i helhet 7,2 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.