Fårösundsskolan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förslaget var att högstadiedelen av Fårösundsskolan skulle flyttas till Slite. Foto: SVT

Högstadiet i Fårösund räddas kvar behöver inte flytta till Slite

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i barn- och utbildningsnämnden beslutade på tisdagen att högstadiedelen av Fårösundsskolan ska vara kvar. Beslutet var enhälligt.

Region Gotland har under en tid haft en ”stor utmaning” med att rekrytera legitimerade lärare till Fårösunds och Solklintskolans högstadium i Slite.

Efter en utredning som nyligen blev klar föreslog tjänstemännen att högstadiet i Fårösund skulle flyttas till Slite. Detta skulle ge en större skolenhet och förhoppningsvis fler befintliga lärare och bättre förutsättningar.

Längre restid

Förslaget har mötts av kritik från föräldrar som pekat på upplevda brister i tjänstemännens underlag till politikerna, och att eleverna är viktiga för Fårösund. Dessutom skulle elever som bor på Fårö få betydligt längre restid till skolan.

På tisdagens sammanträde beslutade politikerna att gå emot tjänstemännens förslag. Högstadiet blir kvar i Fårösund.

– I förvaltningens utredning finns en rad intressanta förslag som vi vill gå vidare med och se hur vi kan öka samordningen mellan skolorna, skriver nämndens ordförande Oscar Lindster (S).

Ur nämndens beslut:

”Nämnden beslutade att ge utbildnings- och arbetslivsförvaltningen i uppdrag att säkra kvaliteten på högstadieskolorna på norra Gotland genom alternativa lösningar och ökad grad av samordning.

Förvaltningen fick i uppdrag att återkomma kring hur tjänsteplaneringen ser ut utifrån lärarbehörigheten inför kommande läsåret med möjlighet både till fjärrundervisning och förflyttning mellan skolorna vissa dagar kan bidra till en högre andel undervisning med behörig lärare och hur detta kan komma att påverka schema.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.