Louise Berg framför en affisch på en vägg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Louise Berg vill upplysa om mens och träning under Stadium Sports Camp i Norrköping. Hör henne berätta mer om projektet i klippet ovan. Foto: SVT

Hon vill öka kunskapen om mens och träning bland unga

Publicerad

Hur tränar man när man har mens? Kan man förlora mensen om man tränar för mycket? Detta är frågor som Louise Berg vill upplysa om under Stadium Sports Camp i Norrköping, för att öka kunskapen om mens vid träning och idrott.

– Det är jätteviktigt för man har inte pratat om det innan. Speciellt här på Stadium Sports Camp, som är riktat mot unga, att de lär sig tidigt att det finns ett sätt jag kan träna när jag har mens, säger Louise Berg, projektledare för Next Period.

Affischer med information om menscykeln samt mensskydd har satts upp på toaletterna inne på Stadium arena. Detta för att göra informationen så tillgänglig som möjligt.

Hur ska man träna när man har mens?

– Under mensen kanske du inte ska ta det tyngsta träningspasset eller den mest avancerade actionsporten, men att man känner efter med kroppen och tar det lite lugnare dem dagarna, säger Louise Berg.

Efter mensen går man in i follikulärfasen.

– Här kan du prestera, här kan du jobba. Testa gärna olika sporter och styrketräning. Under ägglossning är det bra att ta det lite lugnare. Sen efter det börjar lutealfasen, då är det bra att vara snäll mot sig själv. Äta, dricka, ta inte i för mycket, menar hon.

Hör Louise Berg berätta mer om projektet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.