Polis på motorcykel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De flesta tar det här på ett bra sätt och förhoppningsvis lär man sig en liten läxa”, säger trafikpolisen Lars-Jonney Jonsson om trafikveckans hastighetskontroller. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

Höstterminen är igång – erfarna trafikpolisen: ”Föräldrarna kör för fort”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan inledde polisen den nationella trafikveckan där fokus ligger på trygghetsskapande åtgärder. Med 30 års erfarenhet inom yrket tycker trafikpolisen Lars-Jonney Jonsson att bilar och vägar har blivit bättre – men inte bilister.

Mellan den 19 och 25 augusti genomför polisen en nationell insatsvecka med fokus på hastighetskontroller i tätbebyggda områden.

SVT Nyheter Öst var på plats utanför Vikingstads skola i Linköpings kommun när polisen genomförde slumpmässiga kontroller på bilister.

– Vi ska stå på låga begränsningar, 50 kilometer i timmen och neråt. Antingen vid skolor och förskolor eller övrigt i samhällen där man upplever att det är otryggt.

”De vill gärna köra för fort”

Kan du sammanfatta din långa erfarenhet som trafikpolis?

– Förarna är ungefär på samma nivå som alltid. De vill gärna köra för fort och alla iakttar inte trafikreglerna i övrigt. Man har bråttom helt enkelt, säger trafikpolisen.

Vad vill trafikpolisen skicka med sig och vad säger de som blir stoppade? Hör från polis och bilister i klippet ovan.

Embla Monemar var bland de som kontrollerades av polisen. Starta videon ovan och hör henne berätta om hur hon upplevde kontrollen. Foto: Hadeel Ibrahim

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.