– Min häst blev rädd och flög iväg och jag tappade kontrollen och jag blev sparkad. Det slutade med att jag vaknade upp och ambulansen var där och då visste jag inte var jag var, berättar Sissela Smith för SVT Nyheter.
Hon är tävlingsryttare från Sala, som numera bor i Östergötland. Sissela är inte ensam om att ha ramlat av en häst. Statistik från försäkringsbolagen Folksam och Agria visar att huvudskador är den enskilda skada som anmäls mest.
Tävlingsstopp införs
Internationella ridsportförbundet inför 1 juni en skyldighet att rapportera huvudskador. Orsaken är att förbundet inte vill ha tillbaka ryttare för snabbt efter en olycka. Svenska ridsportförbundet kommer också att skärpa regelverket.
– När man råkar ut för en huvudskada så kommer man få ett tävlingsstopp på sju dagar, säger Andrea Barth som är verksamhetschef för sport och tävling på Svenska ridsportförbundet.
Den regeln kommer att införas 1 januari 2019.
Hjärntrappan – ett hjälpmedel
Förbundet kommer också att börja använda Hjärntrappan. Det är en mall för hur en ryttare ska komma tillbaka utan att riskera framtida men. En hjärnskakning kan nämligen inte bara ge lite huvudvärk utan minnesproblem och balansrubbningar kan också bli resultatet av ett fall. Dessutom talas det om att hjärnskakningar kan öka risken för tidig demens.
Flera andra idrotter, som ishockey och fotboll, arbetar redan med Hjärntrappan.
Nya regler behövs
De nya reglerna välkomnas av aktiva tävlingsryttare.
– Vi ryttare är kända för att vara ganska hårda och vi tutar och kör. Vi är tävlingsmänniskor så jag tror inte alltid vi tänker på vårt eget bästa, säger tävlingsryttaren Niklas Jonsson från Örebro.
Svenska ridsportförbundet kommer att gå ut i en kampanj för att sprida de nya reglerna och arbetet med Hjärntrappan även till hobbyryttare.