Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vårt mål var att spela bronsmatch och det ska vi fasiken göra också”, säger Catharina Bergström. Foto: Edina Foric/SVT

SM i roller derby i Norrköping: ”Känns fantastiskt att spela på hemmaplan”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen avgörs SM i roller derby i Sandbyhovshallen i Norrköping.

– Vi hade SM även 2016 i Norrköping, så nu är det tillbaka, och vi är äntligen igång nu efter upphåll på grund av pandemin, säger spelaren, Catharina Bergström.

Under helgen har sex lag från hela Sverige kommit till Norrköping för att tävla om Svenska Mästare-titeln 2022. Norrköping Roller Derby laget, lyckades inte ta sig till finalen men de tävlade om brons.

– Känns fantastiskt att spela bronsmatch på hemma plan, det är superstort, säger Ellen Harryzon.

Norrköping

SM 2019

Senast SM spelades var 2019 – då vann Crime City Rollers från Malmö som även i år tävlar i finalen.

Ellen Harryzon är en av de som tillsammans med domare, fotografer och övriga spelare jobbat för få till roller derby-turneringen i Norrköping.

– Det är ett stort evenemang, vi har planerat i månader. Vi behöver domare, spelare och fotografer, så det har krävt mycket arbete, säger hon.

Under söndagen blev det klart att Malmö Crime City Rollers tar hem årets SM-titeln.

I klippet ovan får du se när Stockholm Roller Derby A och Dock City Rollers från Göteborg möts i en av matcherna under söndagen.

VAD ÄR ROLLER DERBY?

Roller derby är en fullkontaktsport som utövas på rullskridskor. Sporten går ut på att utövarna, uppdelade i två lag, kör på en oval inomhusbana och poäng delas ut till en spelare som kör förbi varje medlem av motståndarlaget. Laget med flest poäng vid matchens slut har vunnit.

Källa: Svenska skridskoförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet