Besvikelsen är stor bland personalen som arbetar med covid-19-patienter på Vrinnevisjukhuset, berättar undersköterskan Therése Mechlenburg i SVT Nyheter Östs videodagbok från sjukhuset.
– Det är jättemånga kollegor som har bett mig ta upp det här i videodagboken. Vi får inget risktillägg som personalen i en del andra regioner får. Och vi som har jobbat på dagkirurgen tidigare får inte heller det ob-tillägg som IVA-personalen har. Istället ska vi få ett presentkort på ost och en t-shirt. Det känns nästan som om någon skämtar med oss, säger Therése Mechlenburg.
Se hennes och kollegans reaktioner i videon här ovanför. Videodagboken hittar du här.
– Jag har förståelse för att de som haft en tuff belastning kan känna så. Men jag tycker samtidigt det är lite trist att man väljer att raljera över gåvan. För den är till för alla våra medarbetare i regionen, ett litet tecken på uppskattning. Det är många i regionen som har fått ställa om hela sin verksamhet, som har letat efter skyddsutrustning och läkemedel, som har jobbat med kommunikation eller annat. Och gåvan är till för att visa att vi ser det. Det är upp till varje chef att bestämma vad gåvan ska utgöras av, säger Zilla Jonsson som är HR-direktör i Region Östergötland.
Hon säger att Region Östergötland inte har valt att ge ett risktillägg som en par andra regioner har gjort.
– Vi har valt en annan väg. Vi har fokuserat på patientsäkerhet, arbetsmiljö och återhämtning och vill försöka minimera och undanröja risker istället för att betala för en ökad risk säger Zilla Jonsson.
I faktarutan kan du se vilken ersättning Region Östergötland beslutat om.
I videon pratar Therése Mechlenburg om att operationspersonalen som nu jobbar på IVA inte får samma OB-tillägg. HR-direktören Zilla Jonsson säger det beror på att de olika grupperna har olika arbetstidsmodeller.
– Möjligheten att få 290 procent av timlönen om man arbetar extra är däremot lika för alla som arbetar inom intensivvården, säger Zilla Jonsson.
Region Östergötlands extra ersättningar:
Målet var att alla medarbetare skulle få fyra veckors sammanhängande semester. De tio procent som inte får det kommer att få 1 600 kronor per dag som de inte får beviljat sammanhängande semester (upp till 20 dagar). Kompensationen gäller även om det skulle gå att ta ut semester ändå i sommar på grund av att det blir lugnare.
Friskvårdsbidraget höjs för alla medarbetare i regionen från 2 000 kronor till 3 500 kronor. Det är en permanent höjning.
Intensivvårdspersonal som jobbar extrapass har rätt att få 290 procent av timlönen under de extrapassen.