Åklagare, Norrköpings tingsrätt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norrköpings tingsrätt. Foto: Claudio Brescani/TT, privat

Kvinna i Norrköping injicerades med narkotika – man döms för mord

Uppdaterad
Publicerad

En 45-årig man döms till rättspsykiatrisk vård för att ha mördat en kvinna i Norrköping genom att injicera henne med narkotikaklassade preparat.

Kvinnan ska ha injicerats med en spruta då hon låg och sov, enligt ett vittne som hörts i utredningen. Mannen själv har nekat till brott.

Det var den 22 november förra året som polis tillkallades till en lägenhet i centrala delarna av Norrköping. Framme på platsen fann man en död kvinna. I lägenheten fanns även 45-åringen, som greps och har suttit häktad sedan dess.

Tidigare dömd för brott

Mannen har en bakgrund som gängkriminell och har tidigare dömts för ett flertal brott.

Nu döms alltså 45-åringen för mord samt förgripelse mot tjänsteman efter en incident under häktningen när mannen, enligt domen, kastade en kopp urin på en kriminalvårdare.

Anledningen till dödsfallet

Tingsrätten gör bedömningen att sprutinjektion med narkotika var det som orsakade dödsfallet. Det stod klart efter att rättsläkare och toxikolog hörts under rättegången.

– Det var helt avgörande, för det var det jag menade orsakade kvinnans död, säger åklagaren Jakob Borin.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att han lider av en allvarlig psykisk störning. Efter att den rättspsykiatriska vården avslutats ska mannen utvisas på livstid, enligt Norrköpings tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.