– Länsstyrelsen kommer återigen delta i en nationell infosatsning som syftar till att uppmärksamma invasiva främmande arter och vad man bör göra om man stöter på dessa. Utöver det fortsätter vi att kartlägga var i länet invasiva främmande arter förekommer, och det är här allmänhetens hjälp spelar stor roll, säger Nathalie Bjällerhag, samordnare för invasiva främmande landlevande arter på Länsstyrelsen Östergötland, i ett pressmeddelande.
I år kommer myndigheten att fokusera på uppföljande bekämpning av jättebalsamin, jätteloka och blomsterlupin i naturreservat. De planerar dessutom nya bekämpningsprojekt: En större åtgärd mot jättebalsamin kring Pjältån i Norrköping inleds i juli och i sedan ska de börja bekämpa vattenväxten sjögull i Sommen i augusti.
Tips om utrotning av tre invasiva arter ser du i videon nedan.
Invasiva främmande arter
Invasiva djur och växter som sprids i naturen orsakar stora problem. De tränger ut naturligt förekommande växt- och djurarter men kan också orsaka allvarlig skada på infrastruktur samt bära på sjukdomar som kan vara skadliga för människors och djurs hälsa. Invasiva främmande arter sprids både avsiktligt och oavsiktligt genom exempelvis utsättning av fisk och kräftdjur eller genom att växtavfall slängs i naturen. Det kostar samhället mycket pengar att begränsa och kontrollera spridningen och det är därför viktigt att arterna upptäcks tidigt eller helst hindras från att komma hit.
Det är alltid förbjudet att sprida de arter som finns på EU:s förteckning över invasiva främmande arter. Dit hör till exempel jättebalsamin, jätteloka, signalkräfta och smal vattenpest. Det finns också arter som inte är förbjudna men som kan skada den biologiska mångfalden i Sverige. Det gäller till exempel sjögull, svarthuvad snigel, blomsterlupin och parkslide.
Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att hålla utkik efter invasiva främmande arter i naturen och rapportera fynd på antingen www.invasivaarter.nu. eller www.rappen.nu.
Källa: Länsstyrelsen Östergötland