islandshäst-SM Norrköping himmelstalund

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han är väldigt snäll”, säger Linnéa Jansson om sin häst Felix frá Gafli. Foto: Marie Walter/SVT

Islandshästen Felix flög från Reykjavik till Norrköping – nu tävlar han i SM

Publicerad

I veckan pågår Gæðingakeppni-SM för Islandshästar på Himmelstalund i Norrköping. SVT träffade islandshästen Felix frá Gafli och Linnéa Jansson som hoppades på finalplats.

I veckan var det dags för ”Gæðingakeppni-SM” i Norrköping. Målet i tävlingen är att hitta den bästa hästen, som på isländska kallas Gæðingur.

– Det är hästen som tävlar och de vill se att man visar hästen från sin bästa sida med mycket fart och energi, säger Linnéa Jansson som tävlade tillsammans med hästen Felix frá Gafli.

Linnéa har rest till Island och kollat på många olika Islandshästar innan hon bestämde sig för att importera Felix till Sverige i januari 2022.

– Han flög med flygplan till Norrköpings flygplats och så hämtade jag honom där, säger Linnéa Jansson.

Får aldrig åka hem igen

Felix kommer aldrig att få åka tillbaka till Island. Det är enligt Internationella Islandshästförbundets (FEIF) reglerna. FEIF har 23 medlemsländer som tillsammans diskuterar avel och tävlingsregler.

– Island är väldigt måna om att bevara sin hästras precis som den är. Därför får en häst som har lämnat landet aldrig åka hem igen, säger Jannike Moström på Svenska Islandshästförbund.

Har fem olika gångarter

Och den speciella rasen fascinerar de tävlande i Norrköping och världen över.

– Det speciella är deras otroliga lynne och att de har fem gångarter. Varför ska man cykla på en treväxlad cykel när man kan ha en femväxlad?, säger Jannike Moström.

Se Islandshästens fem olika gångarter och hur det gick för Linnéa och Felix i tävlingen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.