Foto: Jeff Siner TT

Isoleringen hävs på Mantorps hästsportarena

Uppdaterad
Publicerad

Isoleringen på Mantorps hästsportarena släpps på söndag den 11 juni. 

Det var den 21 maj som två av travskolans hästar i Mantorp insjuknat i den fruktade, dödliga hästsjukdomen EHV-1, den neurologiska formen. Anläggningen isolerades och även hästkliniken på området höll stängt för intag av hästar.

I samband med isoleringen flyttades travskolans hästar, samt hästar som varit i riskzonen till karantänstall. Inga nya tecken på sjukdom har visat sig under isoleringen, meddelar arenan på sin sajt.

Anläggningen öppnas igen

Från den 11 juni kan uppstallade hästar på arenan startanmälas och hästar kan återigen transporteras in och ut från anläggningen. Den 12 juni öppnar även banan och stallarna för träning. De hästar som är i karantänstall kommer enligt plan flytta tillbaka till anläggningen den 22 juni, uppger Mantorp hästsportarena. 

Två hästar som drabbades av sjukdomen, fick avlivas av djurskyddsskäl, uppger veterinär vid länsstyrelsen i Östergötland.

VIRUSABORT EHV-1

Kan orsaka feber och förkylning samt hos dräktiga ston plötslig kastning. Den neurologiska formen innebär förlamningar.

Det finns flera olika herpesvirus som kan drabba hästar, den mest fruktade benämns EHV-1 eller abortvirus och kan förorsaka övre luftvägsinfektion, abort eller neurologisk sjukdom.

Förekomst av neurologisk sjukdom utlöst av EHV-1  Ett allvarligt utbrott med EHV-1 med feber och nervsjukdom förekom på en stor hopptävling februari 2021 i Valencia, Spanien. Även en annan stor ryttartävling i Spanien (Vejer de la Frontera) drabbades av sjukdomsfall. Smitta hann spridas från tävlingsplatserna innan de stängdes. Totalt hade ett hundratal svenska hästar deltagit. Några av dem blev sjuka på plats och en avlivades. Inga fall med neurologiska symtom sågs i Sverige under första halvåret 2021. Några hemvändare från Spanien var dock testpositiva under karantänen och rapporterades av tekniska skäl som neurologiska fall, då de hörde till det kända utbrottet.

De senaste åren har neurologiska fall av sjukdomen virusabort rapporterats till Jordbruksverket i 1-5 fall per år (2016-2020).

Temperaturkontroll rekommenderas

SVA rekommenderar generellt temperaturkontroll av hästar, dagligen eller vid symptom. Om symptom på sjukdom uppkommer, som exempelvis feber eller nedsatt allmäntillstånd, bör hästen genast isoleras från andra hästar för att minska risken för smittspridning, och veterinär kontaktas för undersökning och provtagning.

Infektion med EHV-1 är en anmälningspliktig djursjukdom. Redan vid kliniska symptom från hästens nervsystem, så som vinglighet, svaghet, slapphet eller svårigheter att urinera, ska veterinär ska anmäla misstanke om centralnervös form av EHV-1 till Länsstyrelsen. Påvisad infektion med EHV-1 ska också anmälas, oavsett sjukdomsform.

Källa:SVA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.