Jackie Arklöv får inte tidsbestämt straff

Uppdaterad
Publicerad

Idag beslutade Örebro tingsrätt att inte bevilja Jackie Arklöv tidsbestämt straff. Två av de tre som dömdes till livstids fängelse för polismorden i Malexander har sedan tidigare fått sina straff tidsbestämda.

Det var den 28 maj 1999 som Jackie Arklöv, Tony Olsson och Andreas Axelsson först rånade en bank i Kisa i södra Östergötland. Sedan flydde de västerut mot Malexander. Polis följde efter och under hela jakten sköts det.

När poliserna Robert Karlström och Olov Borén försökte stoppa rånartrion utanför Malexander sköts de till döds – med sina egna vapen. Jackie Arklöv förnekade under rättegången att han skjutit, men har senare erkänt att han sköt mot poliserna.

Polismorden i Malexander

Malexandermördaren har tidigare ansökt om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt vid fyra tillfällen. När Tony Olsson fick sitt straff ändrat i november i fjol rörde det upp starka känslor hos poliser och offrens anhöriga.

Rättsmedicinalverkets utlåtande

Den sammanvägda bedömningen från Rättmedicinalverket säger bland annat: ”Arklöv har tidigare dömts för synnerligen grov brottslighet med flera rån, dubbelmord samt grovt folkrättsbrott. Ett antisocialt personlighetssyndrom med psykopatiska drag har fastställts.”

De avslutar så här: ”Sammantaget bedöms således risken för återfall i brottslighet av allvarligt slag, vara medelhög på en tregradig skala (låg/medelhög/hög). Utredningslaget har varit enigt.”

Jackie Arklöv är idag 47 år gammal och har suttit frihetsberövad i 21 år.

Från livstid till tidsbestämt straff

En person som dömts till livstids fängelse kan ansöka om att få sitt straff tidsbestämt efter att ha avtjänat minst tio år av straffet. Om domstolen beviljar ansökan får det tidsbestämda straffet inte vara kortare än 18 år, vilket är det längsta tidsbegränsade straff som kan dömas ut i Sverige.

Alla ansökningar om tidsbestämt straff avgörs i Örebro tingsrätt. Dess bedömning bygger bland annat på yttranden från Kriminalvården och Rättsmedicinalverket om hur personen har skött sig på anstalten samt risken för återfall i grovt brottslighet.

Tingsrättens beslut kan överklagas till hovrätten.

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polismorden i Malexander

Mer i ämnet