• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under invigningen gjorde Fredrik Törnqvist från kommunala bostadsbolaget entré från luften i en byggkran. Se bilderna från nya stadsdelen i klippet ovan. Foto: SVT/Martin Klevelid

Jättebygget invigt i Linköping: 3 000 bostäder planeras i området Djurgården

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals nya bostäder, flera idrottsanläggningar och parker. Under tisdagen firades startskottet för Linköpings helt nya bostadsområde Djurgården som kommer ligga mellan Vallastaden och Tinnerö eklandskap.

Den nya stadsdelen Djurgården i Linköping utgår från två detaljplaner som antogs av kommunfullmäktige 2020 och 2022. Bygget planeras pågå i över 10 år och när det är klart ska det bestå av omkring 3 000 nya bostäder, skolor, förskolor, äldreboenden, vårdcentral och idrottsplatser.

– Det kommer bli en fin stadsdel som många Linköpingsbor kommer kalla sitt hem, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande i Linköping.

Ljusare tider

Först ut att bygga i området är kommunala bostadsbolaget Stångåstaden som just nu färdigställer 176 nya hyreslägenheter och en vårdcentral. Preliminär inflyttning är i början av nästa år.

Se hur nya bostadsområdet ska se ut i klippet ovan.

Stora kostnadsökningar och inflation har gjort det tufft för byggbranschen de senaste åren, men nu ser prognosen ljusare ut – inte minst efter riksbankens senaste besked om sänkt styrränta.

Hör SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén om tisdagens räntebesked och hur det kan påverka bostadsmarknaden i klippet nedan.

Alexander Norén i nyhetshavet på SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riksbanken sänkte räntan – precis som väntat. Foto: Sebastian Comar Alm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.