Regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) tycker det är positivt åtgärder som vidtagits nu börjar ge reslutat Foto: Martin Klevelid/SVT

Jätteminus för Region Östergötland – trots trendbrott

Uppdaterad
Publicerad

Vägen till en ekonomi i balans är lång för Region Östergötland. Resultatet första halvan av 2024 visar ett minus på 435 miljoner kronor.

Trots det stora minusresultatet är det ett trendbrott för Region Östergötland. Motsvarande period 2023 var motsvarande siffra minus 860 miljoner kronor.

– Dock har Region Östergötland fortfarande ett stort underskott och arbetet för att få en ekonomi i balans måste fortsätta i oförminskad takt, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) i en kommentar.

Vårdkrisen i Östergötland

Varsel på gång

I februari kom beskedet att regionen skulle varsla 900 medarbetare om uppsägning. Sedan dess har 200 valt att sluta på eget bevåg och varslet rör 640 medarbetare vilket träder i kraft under hösten. Det väntas få ekonomisk effekt först 2025.

För att skapa en ekonomi i balans pekar regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) på ännu fler nödvändiga åtgärder.

Att minska beroendet av hyrpersonal, minska antalet övertidstimmar och totalkostnaden för övertid är några exempel på det.

– Det är positivt att vi ser tecken till en ekonomisk vändning och att de åtgärder som görs börjar få effekt.

Mer om Region Östergötlands och det tuffa ekonomiska läget i klippet nedan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Östergötland

Mer i ämnet