Till vänster syns en person klädd i en svart jacka med SVT-logotyp, som står framför en vägg av klippblock. Till höger visas en närbild av en mobiltelefon med en textmeddelande öppen, där någon meddelar om en situation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här behöver du veta om bluffsmsen för att kunna undvika att luras. Foto: Tindra Isaksson Gyllenfjell/SVT

Jobberbjudanden på sms kan lura dig till penningtvätt

Uppdaterad
Publicerad

Mystiska sms med jobberbjudande blir allt vanligare. Åsa Willsund utreder bedrägerier inom Polisområde Öst och menar att smsen kan få allvarliga konsekvenser om man låter sig luras.

Du får ett sms med ett jobberbjudande. Om du tackar ja skulle dina arbetsuppgifter exempelvis kunna vara att ta emot pengar genom överföringar eller swish på ditt eget konto och föra vidare på det sätt din ”arbetsgivare” instruerar.

En annan uppgift kan vara att lägga ut försäljningsannonser på svenska plattformar. Detta görs för att bedragaren ska slippa använda sitt eget namn eller BankID, och därmed undvika att bli spårad.

– Syftet är att utnyttja dina konton och det kan leda till att du själv blir misstänkt för penningtvättsbrott, menar Åsa Willsund, utredare på polisens bedrägeriavdelning.

Hur ser bluff sms ut?

Enligt Åsa Willsund finns det flera sätt att känna igen smsen. Ofta är de skrivna på engelska, slarvigt formulerade eller tydligt AI-formulerade. Det finns inte heller någon tydlig arbetsbeskrivning, men ett löfte om att tjäna mycket pengar på kort tid. Bedragaren vill gärna att du fortsätter konversationen i en krypterad app.

Få som gått på bluffen

Åsa Willsund berättar ett det är få som faller för bluffen, men att de som gör det upptäcker det först långt senare.

– Det finns de som blir lurade, vilket vi märker när de blir misstänkta för brott och kallas till förhör av polisen. Då framkommer det att de har blivit indragna i något sådant här utan att ens veta om det, säger Åsa Willsund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.