Enligt Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, inträffade skalvet klockan 00.51 natten mot tisdag.
– Det är ovanligt i just sydöstra Sverige. Där är det vanligen väldig seismiskt inaktivt. För att hitta ett större skalv än 2,2 här måste man gå tillbaka ända till juni 2009, säger han till SVT Nyheter Öst.
”Väcktes i natt”
En av de boende i området är Johan Lind i Fastebo, mellan Valdemarsvik och Gusum.
– Mina grannar väcktes i natt av att hela huset skakade, och jag vet att det var även boende i Ringarum som vaknade av smällen.
Även Elin Karlsson som bor i Kopparhyttan ungefär en mil från epicentrum vaknade av smällen.
– Jag undrade så klart vad det var, trodde att det kanske var ett bildäck som small, eller så. Men min hund reagerade inte alls.
Varför inträffade det just nu?
– Det är en slump att det inträffade just nu. Det är spänningar som ackumulerats och sedan en liten spricka som inte kunnat hålla emot en så hastig rörelse. I sydöstra Sverige har vi normalt långsamma rörelser och då märks inga vibrationer, säger Björn Lund, vid Uppsala universitet.
2,2 i magnitud
Ett jordskalv med magnitud 2,2 är inte särskilt kraftigt enligt Björn Lund.
– I genomsnitt de senaste åren har vi haft 17 skalv över 2,2 i magnitud i Sverige. Så det är inte särskilt ovanligt så sätt. Men det är ovanligt i det här området, säger han.
Enligt Björn Lund hade jordbävningen sitt epicentrum i Västertryserum i Valdemarsviks kommun – men smällen ska ha hörts så långt som två till tre mil från epicentrum, ända till Ringarum och över länsgränsen till Gamleby.
– Det är en väldigt gammal och hård jordskorpa, vilket gör att det kan kännas en lång sträcka, säger han.
Jordskalv i Sverige
Svenska nationella seismiska nätet registrerar i genomsnitt ett till två jordskalv per dygn i Sverige.
Under de senaste tio åren har vi haft i genomsnitt 17 skalv per år med magnitud 2 eller större, 5 skalv per år med magnitud 2,5 eller större och 1 till 2 skalv per år med magnitud 3 eller större.
Det största skalvet de senaste tio åren inträffade den 15 september 2014 söder om Lillhärdal i Jämtlands län och hade magnitud 4,1.
På SNSN:s hemsida kan man gå in och rapportera sina upplevelser av ett skalv. Informationen används till exempel för att kartlägga hur långt bort skalvet har känts.