Bechsteins fladdermus, en art som inte ens fortplantar sig i Sverige, dyker upp i Nykil i Östergötland hemma hos Sofia Norlin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bechsteins fladdermus, en art som inte ens fortplantar sig i Sverige, dyker upp i Nykil i Östergötland hemma hos Sofia Norlin. Foto: Sofia Norlin och SVT

Sofia hittade unik fladdermus i sängen – andra fyndet i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

För en dryg vecka sen hände något unikt bland fladdermöss i landet. En art som inte ens fortplantar sig i Sverige, dyker upp i Nykil utanför Linköping hemma hos Sofia Norlin.

Sofia kände något ludet på täcket som hennes katt Bandit tagit med in i sängkammaren.

– Den lille stackaren hade haft en dust, men som tur var kunde jag rädda den. Och la upp bilder i gruppen Fladdermöss i Sverige, för att höra hur man tar hand om den, säger Sofia Norlin.

När föreningen BatLife Sverige såg inlägget blev de och deras ordförande Johnny de Jong mer än begeistrade. Det är den första observationen av Bechsteins fladdermus långt utanför sitt kända utbredningsområde.

Johnny De Jong i Uppsala hoppade in i bilen och körde till Nykil för att ringmärka och ta prover från fladdermusen som sedan släpptes fri.

– Jag tror att det är en individ som dragit iväg, men hamnat väldigt fel. Två andra närstående fladdermusarter vet vi kan dra iväg 30 – 40 mil och det sker just så här års. Jag tror den är på väg till sin övervintringsplats, kanske tillbaka till Skåne, säger Johnny de Jong.

Kan det finnas en ny koloni i Östergötland? Fladdermusexperten svarar i klippet.

Bechsteins fladdermus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bechsteins fladdermus funnen utanför Linköping i Östergötland. Hör experten Johnny de Jong, som ringmärkte den på plats. Foto: Sofia Norlin

Lite fakta om Bechsteins fladdermus:

Myotis bechsteinii, Bechsteins fladdermus är en medelstor fladdermus med mycket långa öron (19–28 mm). Den är skogslevande och beroende av många hålträd.

I Norden har den enbart anträffats i Skåne och i Danmark. Finns även i Tyskland, men är lika sällsynt där.

Populationen har alltid varit väldigt liten och för flera år sedan trodde man den dött ut i Sverige. Men den återupptäcktes på övervintringsorten i Skåne för några år sedan.

Vid all kontakt med fladdermöss ska man ha handskar. Främst för fladdermusens hälsas skull men även för din egen.

Källa: Artfakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.