Keps kan vara ett hjälpmedel för elever att sålla bort ljud- och ljusintryck, säger beteendevetaren Anna Sjölund. Foto: SVT

Keps i klassrum orsakar debatt

Uppdaterad
Publicerad

Beteendevetaren Anna Sjölund anser att kepsförbud i skolan är diskriminerande och jämför med att förbjuda glasögon.

Uttalandet har väckt starka reaktioner, både för och emot, i sociala medier. Några av kommentarerna går att läsa nedan och facebook-trådarna finns här: SVT Nyheter Öst och SVT Nyheter.

På vår temasida ”Kepskampen” ger vi dig en bakgrund om kepsdebatten – och berättar hur man kan hjälpa elever som har så svårt att sålla bort ljud- och ljusintryck att de inte klarar av att gå till skolan.

”Haha, kan väl inte jämföra glasögon å keps?!? Tänk lite till!!”

Val 2018 – Skola

”Tycker hela resonemanget har blivit på tok för stort och hade varit bra om alla skolor haft samma regler och gett barnen lite respekt och hänsyn till både lärare och andra vuxna”

”Att kalla det för diskriminering är att nedvärdera alla som faktiskt bli diskriminerade. Är keps en ras eller etnisk grupp? Handlar om hyfs att inte ha på sig keps eller mössa när man är inne.”

”Vissa har keps för att det skärmar av från det som händer runt omkring. Vissa har svårt med ögonkontakt t.ex. p.g.a. funktionshinder. De koncentrerat sig bättre.”

”Att det skulle vara fult att ha en huvudbonad på sig inomhus är en kvarleva från förr. Argumentet ”det har alltid varit så” håller inte.”

”Hur kan man vara så urbota dum att tycka man skall ha keps innomhus?keps ersätter mössa och bärs utomhus.”

”Så urbota dum är jag. Varför inte? Vem störs av det? Det viktigaste är väl att eleverna lär sig något i skolan.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – Skola

Mer i ämnet