• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blir allt vanligare att privatpersoner installerar övervakningskameror i sin bostad eller trädgård. Men långt från alla har koll på vad som egentligen gäller. Se mer i klippet. Foto: IMY/TT

Tre frågor om: Klagomålen ökar – detta gäller när du ska övervaka hemma

Publicerad

Att privatpersoner installerar övervakningskameror i hemmet blir allt vanligare. Men långt ifrån alla har koll på vad som egentligen gäller – något som syns på antalet klagomål till Integritetsskyddsmyndigheten. Anmälningarna ökar stadigt år för år.

2018 inkom totalt 104 klagomål om otillåten kamerabevakning till Integritetsskyddsmyndigheten, Imy. Förra året var samma siffra 308 och redan nu i mitten av 2023 landar siffran på 217 anmälningar – något som kan tyda på att 2023 kommer att sluta med rekordmånga klagomål.

– Jag tror att det kan bero på att utrustning för kamerabevakning har blivit billigare och enklare att installera, säger Karolina Haeggström som är jurist på Imy.

Ydre

Riktade kamera mot spabad

Enligt Imy är det vanligaste klagomålet att grannar klagar. Tidigare i år inkom till exempel ett klagomål från Ydre kommun. I den står det att grannens kamera är riktad mot personens trädäck där denne har spabad.

– Den övervägande majoriteten av klagomålen gällande kameraövervakning har varit privatpersoner som medvetet eller omedvetet bevakar sin grannes tomt eller bostad, säger Karolina Haeggström.

I den senaste rapporten från Imy gällande klagomål framgår det att myndigheten under 2021 mottog totalt 2620 klagomål från enskilda. Tre av fyra klagomål gällde dataskyddsförordningen, GDPR, och nästan 300 gällde just kamerabevakning.

I klippet svarar Karolina Haeggström på tre frågor om kamerabevakning i hemmet.

Antal klagomål om kamerabevakning

2018: 104

2019: 275

2020: 295

2021: 289

2022: 308

2023: 217 (Siffran gäller fram till 2023-07-17).

Källa: Integritetsskyddsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ydre

Mer i ämnet