Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Marmén, konstnärlig chef hos SON tycker att avtalet blivit bra. Hör mer om det i videon. Foto: Anders Wiklund/TT och Scenkonst Öst

Klart med nytt avtal för Louis De Geer i Norrköping – extern aktör kan ta över

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt samarbetsavtal för Louis De Geer konsert och kongress i Norrköping är klart. Det meddelar kommunen som nu vill ”fylla fastigheterna med fler evenemang, konserter och kongresser” och öppnar samtidigt upp för en extern aktör att ta över.

Tillsammans med avtalet har också en avsiktsförklaring med ramar för ett nytt hyresavtal tagits fram. Scenkonst Öst har sommaren på sig att ta ställning till det.

– Jag är nöjd med resultatet. En symfoniorkester behöver en viss mängd repetitioner, på vissa tider, för att nå det konstnärliga resultatet. Och de behoven har blivit tillgodosedda i avtalet, säger Henrik Marmén, konstnärlig chef för Symfoniorkestern i Norrköping.

Hör mer med honom i videon.

Frågan om framtiden för Louis De Geer-hallen i Norrköping har väckt stort lokalt engagagemang. Ett intitiativ för att folkomrösta drogs igång men fick sedan stoppas då inte tillräckligt många skrev på.

Stor potential

Kommunen menar att fastigheten har stor potential och vill nu utveckla den. ”Den politiska majoriteten har hela tiden haft som utgångspunkt att lokalerna ska fyllas med fler upplevelser för människor som bor här, kommer hit som turister eller som är här och arbetar genom konferenser”, säger kommunstyrelsen ordförande Sophia Jarl (M) i ett uttalande.

Kommunledningen menar också att avtalet öppnar för en extern aktör att ta över driften. I ett mejlsvar till SVT skriver Sofia Jarl att det också finns en eller flera sådana som är intresserade.

Avtalet gäller från 1 juli i år till 31 december 2034 och rör konserthuset, Värmekyrkan och Flygeln.

Louis De Geer har engagerat i Norrköping se mer i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under kulturnatten hölls en manifestation för att protestera mot försäljningen av konserthuset Louis De Geer. Foto: Simon Kylenstierna/Privat

Scenkonst Öst och Louis De Geer

Scenkonst Öst ägs av Region Östergötland samt Norrköpings och Linköpings kommuner. Norrköpings symfoniorkester är en del i verksamheten. Louis De Geer är ett helägt dotterbolag till Norrköping Rådhus AB, som ägs av kommunen.

Bolaget bedriver uthyrnings- och restaurangverksamhet inom konferens, kongress, konsert, underhållning och evenemang. Verksamheten styrs av en marknad för kongresser, konferenser och konserter.

Källa: Norrköpings kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.