– Vi trollar med det man har och vi måste ta tillvara på så mycket av maten som möjligt, säger Sofia Häll, kökschef på Västra Husby skola.
”Vi vill ändå behålla kvalitén på skolmaten”
Enligt en kostchefsundersökning från LRF Mjölk, genomförd under förra året och besvarad av 224 av Sveriges 290 kommuner, anser sju av tio kostchefer att ökade kostnader har en påverkan på skolmaten. I Östergötland svarade 83 procent ja på frågan om de behöver anpassa maten på grund av inflationen. Motsvarande andel i riket var 76 procent.
– För förra året hade vi räknat upp budgeten för livsmedel med sju procent och den ökade med hela 22 procent. Det är klart att det blir svårt då. I år har vi matchat det mer för vi tycker att det är viktigt att ändå behålla kvalitén på maten, säger Eva-Lott Blixt, kostchef i Söderköpings kommun.
Mindre kött och fisk
Allt mindre kött, kyckling och fisk på tallriken är en konsekvens av de höga matpriserna och på 80 procent av skolorna i Östergötland (53 procent i landet) serveras det istället mer vegetarisk mat.
– Det är en utmaning. Vi måste gå över mer till vegetariskt och det är inte alltid lätt när det gäller barn, men vi byter ut varor och försöker hitta så goda och billigare alternativ som möjligt, säger Eva-Lott Blixt.
Följ med till skolköket på Västra Husby skola i klippet ovan.
kostchefsundersökning 2023
Vilka anpassningar gör kommunerna i Östergötland för inflation och högre livsmedelspriser?
- Drar ner på personalen 30 % (12 % i riket)
- Serverar mer vegetariskt 80 % (53 % i riket)
- Fler soppmåltider 50 % (19 % i riket)
Källa: LRF Mjölks kostchefsundersökning 2023