• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kolmården undanhöll tidigare vargattack

Uppdaterad
Publicerad

När en djurskötare i somras dog i en vargattack på Kolmården uppgav djurparksledningen att händelsen inträffade helt utan förvarning. En händelserapport från 2011 visar att vargarna tidigare har hotat en ensam skötare.

Efter olyckan gjordes en intern utredning på djurparken parallellt med Arbetsmiljöverkets och poilisens utredning av händelsen då en djurskötare hittades död i varghägnet i juni i år. I den interna utredningen framkom att vargarna tidigare uppträtt hotfullt mot en skötare i maj 2011. I rapporten kring händelsen berättar skötaren att vargarna cirkulerade runt och blev mer och mer hotfulla, skriver Aftonbladet.

”Jag skrek och gjorde utfall. Men det kändes som att det bara triggade dem ännu mer”.

Vargattack i Kolmården

Skötaren blev rädd och slog till en varg med en spade – utan effekt.

Till slut lyckades skötaren ta sig ut ur hägnet.

Ändrade inte rutinerna

”Jag var tvungen att försvara mig flera gånger på vägen ut”, säger skötaren i rapporten.

Enligt ett pressmeddelande kommer Kolmårdens djurpark att lämna in sitt svar på Arbetsmiljöverkets inspektion, nu på måndag. I pressmeddelandet nämns även händelsen i maj 2011.

”Händelsen dokumenterades, rapporterades och analyserades av ansvariga chefer, den berörda personen, övriga vargguider och skyddsombud.”, står det i pressmeddelandet.

Genomlysningen ledde dock inte till några ändrade rutiner.

Varför ville ni inte berätta om att vargarna visat upp ett aggressivt beteende nära inpå olyckan?

– Läget var kaotiskt, så om det var saker jag inte sa eller var tydlig med, så hade jag ingen avsikt med att sopa något under mattan. Den händelsen som vi pratar om nu ledde inte till någon personskada, men däremot var det beteenden vi kände vi behövde fånga upp, säger Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmården till Östnytt.

Var vargarna aggressiva innan olyckan?

– Nej, det finns inget i vår samlade dokumentation som tyder på det.

Kolmården uppger att incidenten efter genomlysningen inte ledde till några större förändringar av rutinerna. ”Samtliga incidenter har dokumenterats och utretts enligt de regelverk som finns”, uppger djurparken i ett pressmeddelande.

Förundersökningen inte klar

På måndag ska Kolmården lämna över sitt svar på Arbetsmiljöverkets inspektion om dödsolyckan i juni. I rapporten, där omständigheterna kring olyckan utreds, presenteras även vilka åtgärder som djurparken har gjort för att förebygga olyckor i framtiden.

En obduktionsrapport från dödsattacken i juni har sammanställts av Rättsmedicinalverket men polisens förundersökningen är inte klar.

Fakta: Arbetsmiljöverkets krav

Arbetsmiljöverket kräver att Kolmården:

* Utreder orsakerna till olyckan så att en liknande olycka kan förebyggas i framtiden.

* Riskbedömer arbetet med vargar mot bakgrund av olyckan. Riskbedömningen ska dokumenteras skriftligt och ange vilka risker som finns och om de är allvarliga eller inte.

* Med grund i riskbedömningen genomförs de åtgärder som krävs för att förebygga olyckor i arbetet med vargar. Åtgärderna ska redovisas till Arbetsmiljöverket innan man släpper in personal i varghägnet igen.

* Uppfyller kraven senast den 30 september 2012.

Bakgrund: Vargattacken på Kolmården

* En djurskötare på Kolmårdens djurpark avled den 17 juni efter att ha blivit attackerad av vargar.

* Kvinnan, i trettioårsåldern, hade känt vargarna sedan de var valpar och var ensam i varhägnet när händelsen inträffade.

* Attacken beskrevs som unik. Enligt Olof Liberg, vargexpert, finns bara ett liknande fall i världen. Det inträffade för några år sedan i ett varghägn i Minnesota.

* Fram tills dödsolyckan har parkens besökare haft möjlighet att besöka vargarna i hägnet i sällskap av djurskötare. Den verksamheten upphörde sedan. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargattack i Kolmården

Mer i ämnet