• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Fahlman är forskningschef vid djurparken Kolmården strax utanför Norrköping. I klippet berättar han mer om vitvalar och ”Hvaldimir”. Foto: Joergen Ree Wiig, Fisheries Directorate/Esmeralda Edenberg/Parks and resorts

Kolmårdens forskningschef om ryska spionvalen ”Hvaldimir”: ”Som en vakthund”

Uppdaterad
Publicerad

Spionvalen ”Hvaldimir” dök troligen upp i Hunnebostrand i slutet av förra veckan. Kolmårdens forskningschef Andreas Fahlman säger att det inte är omöjligt att den tränats av flottan.

– Det kan mycket väl vara ett djur som hjälper någon flotta i Ryssland, säger han.

2019 upptäcktes vitvalen ”Hvaldimir” i kuststaden Hammerfest i Norge. Den var utrustad med sele och det började spekuleras om det rörde sig om en ”spionval” – tränad av Ryssland. I söndags dök troligtvis samma val upp i Hunnebostrand på Västkusten. Enligt Kolmårdens forskningschef Andreas Fahlman är det inte omöjligt att valen hjälper ryska flottan.

– De här djuren är tränade för att göra olika saker och det handlar mycket om relationen mellan djuret och den som tränat det. Det kan till exempel handla om att vakta en flottbas eller vissa fartyg. Men mycket handlar om att hitta olika saker under ytan, säger han.

Norrköping

Känd för delfiner

Kolmården, strax utanför Norrköping, är framför allt kända för sina delfiner. Enligt Andreas Fahlman skiljer sig delfiner och vitvalar mycket åt – men de kan tränas för att klara av olika uppgifter.

– Det är samma typ av djur. Det är tandvalar som använder sonar för att kommunicera i vatten. De är båda däggdjur, men vitvalen är mycket större än delfinerna. Det är mycket enklare att träna delfiner på det viset eftersom de äter mindre, kräver mindre yta och är mer aktiva, säger han.

I klippet svarar Andreas Fahlman, forskningschef och marinbiolog på tre frågor om spionvalen ”Hvaldimir” och vitvalar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet