Kriget i Ukraina – Norrköping färdigställer 100 flyktingplatser

Publicerad

Enligt UNHCR har tre och en halv miljon människor flytt Ukraina sedan krigets utbrott. I Norrköping har kommun hittills tagit emot 23 personer men rustar för att ta emot fler flyktingar framöver.

På Bråvallaområdet i förbereder Norrköpings kommun platser för 100 flyktingar. Samma fastigheter användes 2015 när flyktingvågen kom ifrån Syrien – men enligt Maria Torgersen som är verksamhetschef vid socialkontoret skiljer sig situationen nu från då.

– Nu kommer det mest familjer. 2015 kom det många ensamkommande och då var socialkontoret tvungna att ta ett större ansvar, säger hon till SVT Nyheter Öst.

Ukrainakrigets påverkan på Östergötland och Gotland

Under tisdagen pågår full aktivitet för att färdigställa fler platser på Bråvallaområdet i Norrköping. Förhoppningen är att fastigheterna ska vara redo så snart som möjligt.

– Det är i väntan på att Migrationsverket kan verkställa och ta över boendeansvaret, säger Maria Torgersen.

I klippet berättar Maria Torgersen mer om kommunens arbete med flyktingarna från Ukraina och du kan se hur flyktingarna som kommer till Norrköping kommer att bo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Östergötland och Gotland

Mer i ämnet