– Förutsättningarna har ju ändrats sedan vi satte budgeten inledningsvis. I detaljplanerna har det tillkommit vissa åtgärder som vi var tvungna att vidta, säger Hanna Hammarlund, mark- och exploateringschef, Motala kommun.
Vilka åtgärder är det?
– Det är till exempel att man drar om Varamovägens dragning, man bygger om ett par cirkulationsplatser och man bygger nya gång- och cykelvägar och parkeringsplatser som inte var med från början.
Kommunens direkta inkomster blir 61 miljoner kronor, som betalning för marken, och 10 miljoner kronor för försäljning av en del övernattningsstugor.
När Lalandia väl är byggt räknar kommunen med att det ska ha tillkommit ett antal arbetstillfällen och att besökarna kommer att spendera pengar inte bara på semesteranläggningen.
– Det här ska ju vara ett nollsummespel för kommunen och skattebetalarna, säger kommunstyrelsens ordförande Kåre Friberg (M).
Ett års överprövningstid
Flera överklaganden har gjorts och sedan januari är ärendet uppe i Mark- och miljödomstolen för prövning och kommunen räknar med att det tar drygt ett år till innan allt är avgjort.
– Det är så pass färskt så de har inte hanterat det än. Men vi fortsätter att jobba på i alla fall med Lalandia och utifrån den tidsplan vi har, säger Hanna Hammarlund.