Kräftfisket bjöd inte på några stora exemplar och efter talen om Vätterns tillstånd gav sig ett tiotal båtar ut på sjön för att manifestera. Foto: Camilla Linusson/Anders Magnusson

Här firas kräftans dag i Hästholmen

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen var det dags för den årliga Kräftans dag i Hästholmen. På grund av coronapandemin var antalet marknadsutställare begränsat, så också antalet uppträdanden. På eftermiddagen gav Aktion Rädda Vättern sin syn på tillståndet i den stora sjön.

Bakom arrangemanget står Hästholmens Bygdegård och Byalag som varje år anordnar Kräftans dag. Vanligen är det fler som deltar, men coronatiderna har gjort att liknande evenemang måste göras mindre.

– Kräftans dag pågick under hela dagen så det kom och gick människor hela tiden, säger Camilla Linusson, som är ordförande i Hästholmens Bygdegård och Byalag.

Små kräftor

Ett av inslagen var kräftfisket där den som fångade den största kräftan belönades. Den största kräftan som fångades var emellertid inte större än elva centimeter, vilket kanske kan förklaras av att årets kräftsäsong blir något försenad, åtminstone enligt forskaren Lennart Edsman på SLU Aqua vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Eller också är förklaringen att det huvudsakligen fiskades från bryggan.

Två trubadurer

Utöver åtta marknadsutställare som bland annat sålde ekologiska grönsaker och närproducerade produkter, bjöds det på underhållning i  form av trubadurerna David Andersson och John Cederqvist, medan Björn Hanell berättade skrönor om Omberg.

Manifestation för Vätterns vatten

På eftermiddagen var det dags för Aktion Rädda Vättern att ge sin syn på tillståndet på Vätterns vatten. Elisabeth Lennartsson pekade bland annat på hur skadligt det är att använda Vättern som skjutfält och att blyhalten i sjön ökar från år till år.

Bland de övriga talarna fanns miljöpartiets riksdagsledamot Rebecka le Moine från Norrköping som berättade att hon vill att det inrättas en internationell miljödomstol i Haag.

– Vi måste ha en internationell lag som gör det förbjudet att begå de värsta miljöbrotten. Det ska inte gå att betala sig ur miljöbrott, var en del av Rebecka le Moines tal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.