Man i kostym och röd slips står framför en kopparfärgad byggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pierre Frennesson är försvarsadvokat och har erfarenhet av att företräda unga klienter. I klippet svarar han på tre frågor om barn som placeras i arresten. Foto: Axel Brantemo/SVT

Kraftig ökning av barn i arresten – kopplas till gängens rekrytering av unga till brott

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler minderåriga personer placeras i arresten. Det visar statistik från polismyndigheten som SVT Nyheter Öst begärt ut.

Enligt lokalpolischefen i Norrköping, Frida Braf, beror ökningen på att alltfler unga rekryteras till de kriminella gängen.

Totalt placerades 2020 frihetsberövade barn i arresten i Sverige förra året. Det är rekordmånga jämfört med de senaste tre åren, vilket är så långt tillbaka som polisen har relevant statistik.

Också på arresten i Norrköping har man sett ett ökat antal arresterade barn – något som Justitieombudsmannen, JO, noterade vid en så kallad Opcat-inspektion av arresten i höstas. Under 2024 togs 74 barn in, att jämföra med de 12 som togs in under 2020.

Våldsvågen i Norrköping

Högt tryck på Kriminalvården

Personer under 18 år ska framför allt placeras i Kriminalvårdens häkte, där bättre förutsättningar för att ta emot just ungdomar finns.

– Men även Kriminalvården har ett högt tryck, vilket gör att de inte alltid kan ta emot den frihetsberövade ungdomen. Det gör att man hamnar i vår arrest, säger Frida Braf.

Statistik från polisen visar på en tydlig ökning av antalet personer under 18 år som placerats i arresten i Norrköping. Foto: SVT Grafik

”Allt för att undvika arresten”

Pierre Frennesson är försvarsadvokat och har erfarenhet av att företräda yngre personer som placerats i arresten.

– Min uppfattning är att inga unga påverkas positivt av att vistas eller låsas in på arresten, säger han.

Vad finns det för alternativ?

– Det är det som är den stora utmaningen. Man får försöka se om det finns ledig plats på häktet eller om det finns något kontorsrum där man tillfälligt kan låsa in den unga. Men allt för att undvika arrestcellen.

En polis iklädd uniform står framför ett stängsel. På polisens jacka syns namnskylten ”FRIDA BRAF” och rollen ”LOKALPOLISOMRÅDESCHEF”. En klarblå himmel med solbelysta byggnader skymtas i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Frida Braf, lokalpolisområdeschef, är ökningen av minderåriga personer i arresten i Norrköping en direkt konsekvens av fler nyrekryteringar av unga till de kriminella gängen. Se mer i klippet. Foto: Axel Brantemo/SVT

OPCAT

• Opcat är ett frivilligt protokoll till FN:s konvention mot tortyr och omänsklig behandling. Protokollet kräver att staterna har ett nationellt system som övervakar frågan.

• I Sverige har Justitieombudsmannen, JO, det särskilda uppdraget att regelbundet inspektera platser där människor hålls frihetsberövade.

• Inspektionerna dokumenteras och kan till exempel leda till att ärendet utreds som ett nytt ärende inom JO-ämbetet.

Nationell statistik

Antalet frihetsberövade barn som förts in i polisens arrester per år i Sverige:

• 2021: 1632

• 2022: 1556

• 2023: 1853

• 2024: 2020

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Norrköping

Mer i ämnet