Anne Hallberg är ordförande för anhöriga mot droger på Gotland, och hon ser med oro på den senaste tidens allvarliga förgiftningar av spice.
– Första gången man hörde talas om spice så tänkte jag som ungdomarna ”det är inte så farligt”. Men förra året fick jag höra att det var ungefär som heroin. Då blev jag rädd, det är ju fruktansvärda grejer som de röker i sig, säger hon.
Bildat aktionsgrupp
Tillsammans med flera andra personer, till exempel lärare, poliser och ambulanspersonal, har hon varit med och bildat en aktionsgrupp mot narkotika.
De träffar alla på drogerna i sina yrken och vill nu sprida information till bland andra politiker och föräldrar om farorna.
– Det är viktigt att de börjar redan i skolorna på föräldramötena, att diskutera i grupp vad man kan göra, säger Anne Hallberg.
Kioskägare sluter upp
Men det är inte bara den här gruppen som oroas. Efter de många fallen av spiceförgiftningar runt om i landet så beslutade kioskägaren Lisa Jakobsson i Visby sig för att sluta att sälja cigarettpapper som används för att röka spice.
– När man har läst i tidningarna om ungdomar som har dött så kände vi bara att nej, det här kan vi inte medverka till. Vi beslutade oss för att plocka bort papprena, säger Lisa.
”Samhället förlorar”
Hemma hos Anne Hallberg är det här ett välkommet initiativ, och hon hoppas att fler följer efter även om de affärerna går lite sämre.
– Som ägare tjänar du pengar på att sälja dessa papper men samhället förlorar, säger hon.
Så kan du märka om någon är påverkad
Kroppsliga korttidseffekter av cannabis och syntetiska cannabinoider kan vara:
- Ökad hunger
- Muntorrhet
- Stora pupiller
- Rödsprängda och glansiga ögon
- Fumlighet
- Dålig balans
Källa: Folkhälsomyndigheten (TT)
Kan leda till döden
De vanligaste symptomen efter spicerökning är olika former av psykisk påverkan som:
- Yrsel
- Förvirring
- Overklighetskänsla
- Hallucinationer
- Hjärtklappning
De senaste två åren har det skett en ökning av allvarliga symtom som:
- Djup medvetslöshet
- Kramper
- Stroke
- Syrebrist i hjärtat
- Akut njursvikt
Källa: Giftinformationscentralen (TT)