Kriminalvården behöver akut fler kvinnoplatser i klass 1. Foto: Pontus Lundahl/TT

Kriminalvården: Kvinnoplatser i klass 1 ska utredas – akut behov

Publicerad

Kriminalvården ska utreda om det är möjligt att skapa kvinnoenheter på befintliga klass 1-anstalter. Det meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.

Behovet av kvinnoplatser i säkerhetsklass 1 är akut – något som SVT Nyheter Öst tidigare rapporterat om. Sedan 2015 har antalet kvinnor som dömts till fängelse nästan fördubblats, från 556 till 1 078 förra året.

– Den kvinnliga brottsligheten har uppmärksammats mer, de blir dömda till längre straff och för grövre brottlighet, säger Thomas Wihrén, expert på sektionen för kapacitet och analys i pressmeddelandet.

Kriminalvården vill se snabb lösning

Enligt Kriminalvården är man ute efter en snabb lösning.

– Det finns inte utrymme på en befintlig klass 2 att bygga om den till en klass 1 och uppnå samma skalskydd som det ska vara på en ”etta”. Det är utrymmesbrist helt enkelt. Att bygga nytt tar för lång tid i det här skedet. Vi behöver hitta en kanske tillfällig, men skyndsam lösning, säger Thomas Wihrén.

Det snabbaste alternativet för att få fram fler platser är att skapa kvinnoavdelningar på befintliga klass 1-anstalter. Och nu meddelar myndigheten att regioner och anstalter fått i uppdrag att utreda frågan.

Tvådelad bild. Vänster: Kvinnoanstalten Hinseberg i motljus. Höger: Ulrika Lilljegren, expert på kapacitetsökning hos Kriminalvården.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet: Behovet av nya och säkrare anstaltsplatser för kvinnor är stort, säger kriminalvårdens expert Ulrika Lilljegren. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Klass 1:

• I Sverige delas de slutna anstalterna in i klass 1 och klass 2. Där klass 1 har den hög säkerhet, full bevakning och kontroll.

• I Sverige finns det sju klass 1-anstalter: Kumla, Hall, Saltvik, Hällby, Norrtälje, Tidaholm och Salberga.

• Det finns totalt sex kvinnoanstalter i Sverige, samtliga i klass 2, eller 3:
Hinseberg, Ystad, Färingsö, Ringsjön, Ljustadalen och Sagsjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.