Kunskapsljuset hotas med vite för tredje gången på ett år

Uppdaterad
Publicerad

Den kritiserade muslimska friskolan Kunskapsljuset i Norrköping hotas nu med vite av Skolinspektionen – för tredje gången på ett år. Trots att brister åtgärdats anser myndigheten att det inte är tillräckligt.

Oanmält dök Skolinspektion upp i april på Kunskapsljuset för att kontrollera de kvarvarande bristerna på skolan. Det de såg på några lektioner var att:

”... ansvarig lärare hade svårt att besvara elevens frågor och hjälpa eleverna...”

SVT GRANSKAR KUNSKAPSLJUSET I NORRKÖPING

Det gör bland annat att inspektionen bedömer att undervisningen inte är tillräckligt anpassad efter elevers olika behov och förutsättningar.

– Bristerna är allvarliga eftersom de funnits under en lång tid och de försvårar för eleverna att nå målen, säger Maria Sundqvist, chef på Skolinspektionen i Linköping.

Hot om vite för tredje gången

I övrigt har de flesta av bristerna åtgärdats. Ändå hotar Skolinspektionen med vite för tredje gången: Förra sommaren var det 750 000 kronor, sedan 1,2 miljoner kronor och idag 700 000 kronor, om inte bristerna är åtgärdade till början av oktober.

– Det här är ett påtryckningsmedel och betyder inte att skolan ska betala pengarna, utan det är ett sätt för oss att visa på allvaret i bristerna.

15 procent behöriga lärare

Låg lärarkompetens var tidigare en allvarlig brist, och i Skolverkets senaste statistik låg Kunskapsljuset på endast 15 procent behöriga lärare. Men det ska nu ha blivit bättre, eller tillräckligt bra i alla fall.

– Vi har stor lärarbrist i landet och den drabbar även Kunskapsljuset. Men utifrån lagens lägsta krav har vi inte funnit några brister.

Svarar endast via mejl

Huvudmannen för Kunskapsljuset, Isam Bardaqji, svarar bara på frågor via mejl från SVT.

Ett vite på 700 000 kronor totalt, hur ser du på det?

”Skolinspektionen har tillämpat ett standardbeslut, som gäller tills alla brister är åtgärdade. Vi arbetar vidare så att vi vid det bestämda datumet i oktober kan presentera resultat som uppfyller Skolinspektionens krav.”

Hur ser du på beslutet i korthet?

”Vi är nöjda med Skolinspektionens beslut.  Vi litar på Inspektionens professionalitet och upplever att de har sett utvecklingen som har skett hos oss under så kort tid.”

Hur ser lärarbehörigheten ut nu på skolan? Kan du uttrycka den i en siffra?

”Till hösten 2018 ser det ut så här: Vi har lärare med legitimation i samtliga ämnen förutom i slöjd och hemkunskap. Vid tillfället är 62 procent av lärarna legitimerade, och tre lärare förväntas få sin legitimation under kommande läsår, då är vi 85 procent legitimerade av undervisande lärare.

Isam Bardaqji, huvudman för Kunskapsljuset Foto: SVT

Hur många nya utbildade lärare har ni anställt?

”Tyvärr har vi inte haft legitimerade sökande under tiden då skolan har varit under inspektion.”

Är det så att ni nu använder mer av de strukturpengar som skolan får än vad som gjorts tidigare? I så fall varför har det inte gjorts tidigare för att stärka undervisningen för eleverna?

”Utgångspunkten i satsningen har varit Skolinspektionens krav, som har hjälpt oss att veta var vi ska lägga fokus i arbetet. Det handlar inte enbart om strukturpengarna utan om helheten i vår ekonomi. Som vi har sagt tidigare är vi inte ett vinstdrivande företag utan alla pengarna stannar kvar i verksamheten utan vinstutdelning.”

Strukturbidrag

Kunskapsljuset har under flera år fått cirka 25 miljoner kronor i extra pengar, så kallade strukturbidrag, via Norrköpings kommun för att stärka undervisningen. Detta eftersom skolan har många elever med svaga förutsättningar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT GRANSKAR KUNSKAPSLJUSET I NORRKÖPING

Mer i ämnet