Arkivbild. Ett blodspår säkras med tops vid en brottsplatsundersökning för att sedan undersökas i jakt på DNA. Foto: Dan Hansson/TT

Utökad dna-analys kan hjälpa polisen lösa grova brott

Publicerad

Vid årsskiftet ändras polisdatalagen, när det gäller dna-analyser. Då får polisen göra familjesökningar vid grova brott, som mord och våldtäkt. Förändringen kan hjälpa polisen att komma närmare en misstänkt.

Det handlar om familjesökningar av spår från brottsplatsen om det inte finns någon känd gärningsman eller misstänkt, berättar Anna Granlund, gruppchef på Nationellt forensiskt centrum.

– En speciell sökning för att få fram möjliga personer som är nära anhöriga. Det handlar om föräldrar, barn eller syskon, säger Anna Granlund till SVT Nyheter Öst.

Familjesökning i dna-register

Sökningar görs i de vanliga registren bland misstänkta och dömda, men med andra sökinställningar.

–  Man kan då få fram en lista med kandidater. Sedan räknar ett speciell statistikprogram ut om det tillexempel är syskon. Dessa kandidater radas då upp där mest trolig hamnar överst och minst trolig nederst, säger Anna Granlund.

Detta innebär att det från årsskiftet alltså inte kommer behövas en 100-procentig matchning för att gå vidare med en dna-analys, utan sökningen kan vidgas till att indikera nära släkt med gärningsmannen, vilket Vetenskapsradion rapporterat om.

– Skillnaden är att man kan få träff mot en nära anhörig för att utreda vidare om det finns en nära anhörig som skulle kunna vara misstänkt, säger Anna Granlund.

Vilken betydelse kan det här ha?

– Detta kan ju användas när det handlar om grövre brott och där det inte finns någon känd misstänkt, då kan detta vara till hjälp för att få fram en misstänkt, säger Anna Granlund och tillägger att den här typen av sökning endast kommer att göras i grova brott, såsom mord och våldtäkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.