– Läget är väldigt pressat. Under mina 25 år som läkare har jag aldrig haft det så här jobbigt. Vi har ett mycket ansträngt vårdplatsläge och långa köer till behandlingar, samt vårdcentraler som inte är tillräckligt bemannade, säger Niklas Theorin, ordförande i Östergötlands läkarförening.
”Vi behöver vara fler”
Han berättar vidare att den negativa trenden för läkarna började för flera år sedan men har eskalerat under de sista åren. Återhämtningen från pandemin har varit obefintlig och forskning och utbildning har fått stå åt sidan.
– Vi behöver förbättra våra arbetsförhållanden och vi behöver vara fler inom sjukvården – det gäller både läkare, sjuksköterskor och annan personal, säger han.
Samma problem i andra regioner
Resultatet från enkäten är oroväckande och även om problemen har lyfts tidigare så har gensvaret från Region Östergötland varit svagt.
– Det har tyvärr varit mycket begränsat. Vi får en del ord och det tillsätts utredningar – men det händer inte så mycket, säger han.
Unga tvekar att bli läkare
Nu finns det en oro att allt färre läkare ser en framtid inom regionen.
– Det finns många yngre läkare som allvarligt funderar på om de har valt rätt yrke, avslutar Niklas Theorin.
Resultat från undersökningen
– 2 av 10 läkare i Östergötland uppger att de inte hinner med det direkta patientarbetet inom sin normala arbetstid.
– 4 av 10 av läkarna i Östergötland uppger att de inte hinner med det indirekta patientarbetet (journalföring, remisshantering, receptförskrivning)
– 5 av 10 läkare i Östergötland hinner inte med sina administrativa arbetsuppgifter inom sin normala arbetstid.
– 3 av 10 läkare i Östergötland får inte den vila och återhämtning de behöver mellan arbetspassen.
– 4 av 10 läkare i Östergötland har svårt att ta rast.
källa: Sveriges läkarförbund