Foto: TT

Långa köer hos NFC i Linköping för att utreda brott

Publicerad

Personer misstänkta för grova brott kan i dag få sitta i häktade en längre tid i väntan på rättegång. Detta på grund av långa köer hos Nationellt forensiskt centrum, NFC, som analyserar teknisk bevisning från brottsplatser.

– Min uppfattning är att när häktningstiderna drar iväg är det alltid i väntan på teknisk undersökning, säger advokaten Mikael Svegfors.

Nationellt forensiskt centrum, NFC, har i dag långa väntetider. Framförallt gäller det vid grova brott, vilket gör att oskyldiga kan få sitta häktade långa tider.

– De får sitta väldigt länge och det enda vi försvarare kan säga till dem när vi kommer upp på häktet är att det beror på att man väntar på teknisk undersökning, säger Mikael Svegfors.

Vad säger klienterna då?

– En del har ju viss förståelse eftersom vi också är beroende av den tekniska bevisningen, men för många känns det hopplöst eftersom vi inte kan göra något åt situationen, säger Mikael Svegfors.

Läget oförändrat

SVT Nyheter har rapporterat om de långa köerna under flera år, men än så länge är läget oförändrat.

– Det påverkar främst dem som utsatts för brott. De får vänta länge på upprättelse, säger chefsåklagare Pär Andersson i Linköping.

Han berättar att de tvingats sätta frihetsberövade personer på fri fot då handläggningstiderna blivit för långa.

Är underbemannade

NFC själva menar att de långa väntetiderna beror på att de i dag har en för liten personalstyrka i förhållande till de ärenden som kommer in. I dagsläget jobbar 450 personer på NFC, men enligt Lena Klasén, chef på NFC, skulle de behöva anställa 350 personer till.

– Vi har i dag fler inkommande ärende än vad vi klarar av, så det vi gör nu är att vi rekryterar personal och ser över våra arbetsformer, säger Lena Klasén.

Det är oklart när NFC kommer att få bukt på problemet.

– Håller vi på så här skulle jag säga att vi är i fas om ett par två – tre år, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.