– Vår uppgift är att förse Söderköping med dricksvatten, inte vatten att fylla pooler eller vattna gräsmattor med, säger Theres Stark. Foto: Lena Liljeborg SVT / TT

Larm om vattenläckor när poolerna fylls och gräsmattor vattnas

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är vattenförbrukningen dubbelt så stor som normalt i Söderköpings kommun.

– Nu, sista söndagen i maj, så dubblerades nästan vattenförbrukningen jämfört med en ”normal söndag”, säger Theres Stark, VA- och renhållningschef i Söderköping.

Systemet larmar om vattenläcka

Då får VA-enheten ett larm från systemen om att den normala vattenförbrukningen ökar. Larmet kan tolkas som en vattenläcka och personalen måste åka ut för att undersöka och se så att det inte läcker någonstans.

Söderköping

Här nedan: Theres Stark om hur vissa delar av kommunen gör slut på vattnet

Varje vår och sommar har Söderköpings kommun en stor ökning av vattenförbrukningen, framförallt i Västra Husby, Snövelstorp och Luddingsbo.

Krävs godkännande för poolfyllning

VA-kontoret behöver jämföra planerad åtgång med vattentillgången. Därför behöver de en anmälan om du till exempel ska fylla en pool. Och kommunen har rätt att neka om vattennivåerna är låga eller om det rör sig om allt för stora vattenmängder.

– Vår huvuduppgift är att förse Söderköpings kommun med dricksvatten, inte vatten att fylla pooler eller vattna gräsmattor med, säger Theres Stark.

Natten bäst

Bevattning och annan större användning av vatten vill kommunen att man gör under natten. Då är förbrukningen betydligt mindre än på dagtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Söderköping

Mer i ämnet