• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Man öppnar en dörr

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Studentbostäder nya vd tar oss en runda i studentkorridorerna i Ryd. Följ med honom och hör mer om läget för studenter i Linköping. Foto: Hadeel Ibrahim

Lättare att få bostad – så här bor flest studenter i Linköping

Publicerad

Det har varit högt söktryck till Linköpings universitet den här hösten, elva procent mer än förra året. Hänger bostadsmarknaden med i utvecklingen eller kan det höga antalet sökande öka trycket?

Hör Studentbostäders vd ge en lägesbild i klippet ovan.

– Vi upplever att det är lättare idag att få en studentbostad än vad det har varit historiskt. Söktrycket per lägenhet, som är en stor faktor, har halverats jämfört med fem år sedan, säger Michael Stenberg, vd på Studentbostäder.

Vad beror det på – att det har blivit lättare?

– Vi har byggt nytt. Just nu pågår en nyproduktion med 300 lägenhet. Vi har också jobbat mycket för att utveckla de hus och lägenheter vi har. Tomma ytor och enstaka lägenheter utnyttjas och det gör skillnad i totalen.

Många gör boendekarriär

Hur många av dem som flyttar in i era studentbostäder stannar kvar?

– Det beror på vilken typ av lägenhet man flyttar in i. Vissa flyttar in och bor hela sin studieperiod. Medan andra gör någon form av boendekarriär. På korridorboende är det mest omflyttning.

Vilken typ av boende är mest populär och hur ser det ut i korridorlägenheterna i Linköping? Starta klippet ovan för att få en inblick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.