– Arbetsgivarna vill och vågar ta emot de här personerna med funktionsnedsättning, säger Anna Paulsen.

Lättare för personer med funktionshinder att få jobb

Publicerad

Det har blivit betydligt lättare att få ett jobb för personer med funktionsnedsättningar. Det säger flera av dem som jobbar med att stötta.

– Det är bättre nu än för fem år sedan, när det gäller att anställa personer med autism och asperger. Det är en tydlig förändring som vi så klart ser jättepositivt på, säger Nicklas Mårtensson, förbundssekreterare för Autism- och aspergerförbundet.

Vad tror du att det beror på?

– Dels att man pratar mer om det. Dels att man ser att det här är en grupp som har mycket att bidra med.

Även Anna Paulsen, ordförande i Autism- och aspergerföreningen i Östergötland, ser en positiv trend.

– Det har blivit en ökad förståelse på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna vill och vågar ta emot de här personerna med funktionsnedsättning.

– Arbetsgivarna vill och vågar ta emot de här personerna med funktionsnedsättning, säger Anna Paulsen.

Åsa von Dahn är vd för Conexi, ett företag som stöttar personer med autismspektrumtillstånd att komma ut och arbetsträna. Hon berättar  att de flesta arbetsgivare är positiva när de ringer.

– Vi upplever inte att det är svårt att få tag på arbetsgivare som vill ta emot. Tvärtom. Det är väldigt många som vill göra någonting. De vet inte riktigt bara hur.

Med stöd och information är det inte så svårt att stötta personer med autismspektrumtillstånd, anser Åsa von Dahn.

– Vi ser att det här en målgrupp som verkligen kan gå ut på en arbetsplats. Där det inte syns någonting utanpå, men man har ett annorlunda sätt att tänka och förstå. Och där behövs det kunskap för att kunna ge rätt stöd.

I dag finns många aktörer som kan ge det stödet. På kort sikt. Men efter två år försvinner stödet från samhället och personen förväntas klara sig själv på arbetsplatsen.

– Om jag får önska skulle jag ville att man tittade mer på det långsiktiga stödet. I varje kommun där vi finns jobbar vi med ett långsiktigt stöd, under många år. Men i dag har vi ingen ekonomisk ersättning för det, säger Åsa von Dahn.

– Vi är en bit på väg, men det finns oerhört många som fortfarande står utanför arbetslivet trots att de med rätt anpassningar skulle kunna få ett betydligt bättre liv, konstaterar Anna Paulsen.

I reportaget här ovanför kan du höra arbetsgivaren Monica Komarek berätta om sina erfarenheter av att ta emot personer som behöver arbetsträna. Hon lärde sig bland annat att prata på ett nytt sätt.

Tidigare reportage i serien kan du se här:

”Härligt att det går framåt, men många elever sitter fortfarande hemma”

Hildas dröm gick i uppfyllelse

Marias dröm – ”att betala räkningar”

Nästa vecka kommer ännu ett reportage på samma tema, om Pelle Sandstrak från Linköping som kanske är mer känd som Mr Tourette.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.